A- A+
Οι ανέπαφες πληρωμές χωρίς PIN οδηγούν σε έκρηξη των κλοπών με χαμένες κάρτες

Λιγότερα κρούσματα παράτυπων χρεώσεων με κάρτες, αλλά με μεγαλύτερη λεία, καταγράφονται τους τελευταίουες μήνες στην Ελλάδα. Ο ρόλος των ανέπαφων συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί ο αριθμός των συναλλαγών απάτης να μειώθηκε το 2022 κατά 27%, ωστόσο η αξία τους αυξήθηκε κατά 21%.

Δηλαδή τα χτυπήματα των απατεώνων είναι μεν λιγότερα, ωστόσο η ζημιά για τους κατόχους των καρτών που την πατάνε, είναι μεγαλύτερη.

ADVERTISEMENT

Πόσοι την πάτησαν

Συνολικά 287.000 πολίτες έπεσαν το 2022 θύματα επιτήδειων που κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους με τρεις τρόπους:

  • Αναλήψεις μετρητών σε ΑΤΜ
  • Αγορές σε POS
  • Συναλλαγές στο διαδίκτυο


Η συνολική αξία της απάτης διαμορφώθηκε σε 16,23 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο, αυτοί που έπεσαν θύματα κλοπής έχασαν 56 ευρώ περίπου.

Στην πλεινότητα δε των περιπτώσεων (48%), πλήρωσαν οι ίδιοι την ζημιά, ενώ μόλις στο 9% των περιστατικών ανέλαβαν το κόστος οι τράπεζες.

ADVERTISEMENT

Αύξηση σε ΑΤΜ και POS

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν τα περιστατικά απάτης με παράτυπη χρήση χαμένων ή κλεμμένων καρτών σε ΑΤΜ και POS.

Συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών απάτης σε ATM αυξήθηκε κατά 92% σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 705 χιλ. ευρώ το 2021.

Ο αριθμός τους ήταν περιορισμένος, καθώς για την ανάληψη χρημάτων ο απατεώνας θα πρέπει να γνωρίζει και το PIN της κάρτας.

Ωστόσο, η λεία σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνει συνήθως το μέγιστο ημερήσιο όριο ανάληψης, το οποίο μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 1.000 ευρώ.

Από την άλλη, τα περιστατικά με παράτυπη χρήση κάρτας σε POS ήταν περισσότερα, προσεγγίζοντας τα 40.000.

Η αξία των συναλλαγών απάτης σε POS αυξήθηκε πέρυσι κατά 147% σε 1,7 εκατ. ευρώ, από 701 χιλ. ευρώ το 2021.

Δηλαδή ανά περιστατικό χάθηκαν περί τα 40 ευρώ με χρέωση της κάρτας από τον απατεώνα.

ADVERTISEMENT

Πού οφείλεται

Η μεγάλη αυτή άνοδος εκτιμάται ότι οφείλεται στην ευρεία χρήση των ανέπαφων πληρωμών, χωρίς PIN, μέχρι το ποσό των 50 ευρώ, που υιοθετήθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Δηλαδή αν χάσει κάποιος την κάρτα του και την βρει ένας τρίτος, μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές χωρίς χρήση κωδικού μέχρι την αξία των 50 ευρώ ανά πληρωμή.

Τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν ίσχυε ο ημερήσιος κόφτης των 150 ευρώ στις συναλλαγές χωρίς χρήση PIN.

Όπως ισχύει σήμερα, στην πρώτη συναλλαγή μετά τη συμπλήρωση του σωρευτικού ποσού των 150 ευρώ, σε συνεχόμενες ανέπαφες συναλλαγές χωρίς ΡΙΝ, απαιτείται η χρήση του.