A- A+
Οι 3 πιο πρόσφατες επιθέσεις σε συνδρομητές e-banking μέσω e-mail - Τα κόλπα

Συνεχίζονται με αμείωτη οι επιθέσεις σε συνδρομητές e-banking ελληνικών τραπεζών από επιτήδειους που μέσω e-mails επιχειρούν να υποκλέψουν τους κωδικούς τους και να «σηκώσουν» χρήματα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αποσταλεί χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στοχεύουν στους πελάτες των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Σε αυτά, οι δράστες επικαλούνται ζητήματα ασφαλείας, τα οποία ζητούν από τα υποψήφια θύματα να επιλύσουν ταχύτατα για να μην έχουν πρόβλημα με τους λογαριασμούς τους.

Το κόλπο

Στην πραγματικότητα φυσικά δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφαλείας. Πρόβλημα θα δημιουργηθεί εάν ο παραλήπτης του e-mail ακολουθήσει τις οδηγίες των δραστών για να το επιλύσει.

Σε όλα τα e-mails περιλαμβάνεται ένα link, στο οποίο ζητείται να κλικάρετε ώστε να μεταβείτε δήδεν στο e-banking σας για να λύσετε το πρόβλημα.

Πατώντας το μεταφέρεστε σε μία ιστοσελίδα που είναι σχεδόν ίδια με αυτήν της τράπεζάς σας και ό,τι πληκτρολογήσετε εκεί περιέρχεται άμεσα σε γνώση των δραστών.

Μόλις λοιπόν εισάγετε τους κωδικούς σας, οι δράστες τους χρησιμοποιούν την ίδια ώρα για να εισέλθουν στο πραγματικό e-banking σας.

Στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν μία συναλλαγή. Για το λόγο αυτό, θα έλθει στο κινητό σας τηλέφωνο SMS με κωδικό μίας χρήσης ή ειδοποίηση επιβεβαίωσης της συναλλαγής που επιχειρούν να εκτελέσουν.

Αν κάνετε το λάθος και πληκτρολογήσετε στο ειδικό πεδίο που θα εμφανιστεί στην απατηλή ιστοσελίδα τον κωδικό μίας χρήσης ή επιβεβαιώσετε στο κινητό σας την επιχερούμενη συναλλαγή, η τελευταία εκτελείται κανονικά.

Τα 3 τελευταία e-mails

Τα τρία τελευταία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν αποστείλει επιτήδειοι είναι τα εξής:

Alpha Bank

«Αγαπητέ συνδρομητή,

Για λόγους ασφαλείας, η κάρτα σας έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά!

Για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την κάρτα σας online και σε εμπορικά καταστήματα είναι απαραίτητο να την ξεκλειδώσετε, διαφορετικά η κάρτα θα είναι εκτός λειτουργίας και θα πρέπει να κάνετε αίτηση για νέα κάρτα.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ενεργοποιήσετε την κάρτα σας Alpha Bank κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και ακολουθήστε τα βήματα:

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαλήθευσης, θα λάβετε ένα email ή επιβεβαίωση, που θα δηλώνει ότι ο λογαριασμός σας έχει ενεργοποιηθεί πλήρως.

Κέντρο Ασφαλείας Alpha Bank»



Eurobank

«Αγαπητέ πελάτη της Eurobank,

Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι στην αρχή κάθε έτους είμαστε υποχρεωμένοι να ζητάμε από τους πελάτες μας να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία.

Επιβεβαιώστε εδώ.

Σημειώστε ότι εάν δεν συμμορφωθείτε ο λογαριασμός σας με την Eurobank θα κλείσει.

@2023 EUROBANK»


Εθνική Τράπεζα

«Αγαπητέ πελάτη:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια μη εξουσιοδοτημένη προσπάθεια πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη. Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας:

      ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ<<

Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση!.

Θερμούς χαιρετισμούς».