A- A+
Μάχη στις προθεσμιακές - Δεύτερη αύξηση επιτοκίων και από την Alpha Bank

Έρχονται καλύτερες ημέρες για τους καταθέτες, καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων που προσφέρουν στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Μετά τη Eurobank που προχώρησε σε δεύτερη από τον περασμένο Οκτώβριο προς τα πάνω αναπροσαρμογή των επιτοκίων της πριν από 10 ημέρες, με οροφή το 0,80%, σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Alpha Bank.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 5/12 προσφέρει πλέον επιτόκια έως και 0,65% έναντι έως 0,2% ως τώρα..

Σε αυξήσεις των αποδόσεών της προχώρησε και η μη συστημική τράπεζα Παγκρήτια, προσφέροντας επιτόκια έως 0,70%.

Ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Δεκέμβριο θα προχωρήσουν στις πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων τους στους λογαριασμούς προθεσμίας και οι άλλοι δύο συστημικοί όμιλοι.

Ο λόγος γίνεται για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες διατηρούν ακόμη σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις που προσφέρουν, καθώς δεν ξεπερνούν το 0,03%.

Μετά τις κυβερνητικές πιέσεις ωστόσο στις τράπεζες και ενόψει της νέας αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στα μέσα αυτού του μήνα, περιθώρια για άλλες αναβολές δεν υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναπροσαρμόσουν στη ζώνη του 0,50% ή και υψηλότερα τα επιτόκιά τους.

ADVERTISEMENT

Ο ρόλος της διάρκειας

Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση, λόγω της ανοδικής τάσης στα επιτόκια, οι αποδόσεις είναι ανάλογες με τη διάρκεια της κατάθεσης.

Δηλαδή όσο πιο μεγάλη είναι η διάρκεια, τόσο πιο υψηλό το επιτόκιο.

Για παράδειγμα, για κατάθεση 50.000 ευρώ στο ίδιο προϊόν η ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώνεται στο 0,20% στο τρίμηνο, στο 0,35% στο 6μηνο και στο 0,50% στο 12μηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται ένα δίλημμα για τους καταθέτες. Να επιλέξει μία κατάθεση με μικρότερη διάρκεια και επιτόκιο, ώστε στη λήξη της να μπορεί να την ανανεώσει με τις υψηλότερες αποδόσεις που θα ισχύουν τότε;

Ή να κλειδώσει από σήμερα το επιτόκιό του για ένα 12μηνο και να μην έχει την ευχέρεια να επιλέξει χωρίς κόστος μία νέα προθεσμιακή σε λίγους μήνες από σήμερα με υψηλότερη απόδοση.

Απάντηση εύκολη δεν μπορεί να δοθεί. Είναι σίγουρο ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες, ωστόσο το ζητούμενο είναι ποιοι θα είναι το μέγεθος της αναπροσαρμογής τους.