A- A+
Έως το 1,2% μπορεί να φτάσουν τα προθεσμιακά επιτόκια το 2023 λόγω ΕΚΤ

Σε επίπεδα υψηλότερα του 1% αναμένεται να αναρριχηθούν οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις το 2023, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τις πιέσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια, είναι θέμα μερικών εβδομάδων, αν όχι ημερών να υπάρξουν προς τα πάνω αναπροσαρμογές στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Επιτόκια ως 0,80%

Μέχρι σήμερα μόνο δύο συστημικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους. Ο λόγος γίνεται για τις Eurobank, που έχει κάνει δύο αυξητικές αναπροσαρμογές και την Alpha Bank που έχει κάνει μία από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η πρώτη προσφέρει ετησιοποιημένες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 0,80% και η δεύτερη επιτόκια έως το 0,20%.

Από την άλλη, σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς τα επιτόκια δεν ξεπερνούν το 0,03%.

Σύντομα όμως αναμένεται να τα αυξήσουν, καθώς πέραν από τις κυβερνητικές πιέσεις, στις 15 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα αποφασίσει νέα αύξηση των επιτοκίων της.

ADVERTISEMENT

Πού θα φτάσουν

Παραδοσιακά, οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις κινούνται περίπου στο 50% των ευρωπαϊκών επιτοκίων, επίπεδα που δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αυτή τη φάση.

Εάν επαληθευτεί λοιπόν το βασικό σενάριο αναφορικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ, οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις θα φτάσουν έως και το 1,10% - 1,20%.

Αυτό φυσικά δεν θα γίνει με μία κίνηση, αλλά σταδιακά και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

Όσοι πάντως αναζητούν από σήμερα καλύτερες αποδόσεις, μπορούν να επιλέξουν μικρότερες τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων ήδη προσφέρουν επιτόκια ακόμη και υψηλότερα του 1%.