A- A+
Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - Το ύψος τους

Σε αυξήσεις των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα η νέα αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης στο 2%.

Μέχρι στιγμής μόνο οι δύο συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank και η Eurobank έχουν προχωρήσει στις πρώτες αυξήσεις στα προθεσμιακά επιτόκια, ενώ από τα μικρότερα σχήματα η Attica Bank διπλασίασε τις αποδόσεις της.

Τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και ημέρες, σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, που αυτή τη στιγμή προσφέρουν επιτόκια τα οποία δεν ξεπερνούν το 0,03%.

Οι αυξήσεις πάντως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20 - 25 μονάδες βάσης. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει ο πρώτος γύρος αναπροσαρμογής των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση των αλλαγών θα εξελιχθεί το Δεκέμβριο, καθώς έως τότε τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα έχουν κινηθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Το δίλημμα

Το βασικό χαρακτηριστικό των ανανεωμένων προθεσμιακών καταθέσεων είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο.

Δεδομένης ωστόσο της ανοδικής τάσης στα επιτόκια, οι καταθέτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα:

Να κλειδώσουν όσο το δυνατό υψηλότερη απόδοση επιλέγοντας προϊόντα με μεγάλη διάρκεια, πχ. 12 μήνες ή να προτιμήσουν ένα πιο βραχυπρόθεσμο αλλά λιγότερο προσοδοφόρο προϊόν, ώστε στην ανανέωσή του να πετύχουν καλύτερο επιτόκιο.

Εύκολη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, καθώς δεν είναι δυνατό να διατυπωθεί μίας ασφαλής πρόβλεψη για το βαθμό και το ρυθμό ενίσχυσης των προθεσμιακών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

ADVERTISEMENT

Μία μεσοβέζικη λύση

Υπάρχει όμως μία λύση που μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα. Ο λόγος γίνεται για τα προϊόντα με δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων χωρίς ποινή την ημέρα καταβολής των τόκων.

Μπορεί τα επιτόκιά τους να είναι χαμηλότερα εκείνων που δεν δίνουν αυτήν την ευχέρεια, ωστόσο ο αποταμιευτής έχει τη δυνατότητα να διακόψει την κατάθεση χωρίς ποινή ακόμη και κάθε μήνα.

Εξασφαλίζει με αυτό τον τρόπο ένα υψηλό επιτόκιο και αν οι αποδόσεις κινηθούν ανοδικά, θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν του έχοντας ήδη εισπράξει τους τόκους μέχρι εκείνη τη στιγμή.