A- A+
Έρχονται νέα μέτρα για υποχρεωτικές και εθελοντικές μειώσεις επαγγελματικών ενοικίων

Την πρόθεση της κυβέρνησης για συνέχιση των μέτρων ελάφρυνσης των εξόδων των επιχειρήσεων με εθελοντικές ή δια νόμου μειώσεις ενοικίων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Με δεδομένο ότι οι τελευταίες δια νόμου περικοπές στα ενοίκια έληξαν την 31η Αυγούστου, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για την επόμενη παρέμβασή τους στην αγορά.

Στόχος είναι ο περιορισμός των εξόδων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους μειωμένους τζίρους.

Μεικτό σύστημα επιδότησης

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για ένα μεικτό σύστημα επιδότησης ενοικίου.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε παράταση των μειωμένων ενοικίων και για τον Σεπτέμβριο στους πληττόμενους κλάδους (εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, τουριστικό λιανεμπόριο), μαζί με μέτρα στήριξης ιδιοκτητών πού προχωρούν σε εθελοντική μείωση ενοικίων.

«Προσπαθούμε ως Πολιτεία να ισορροπήσουμε απέναντι σε δύο αντίρροπες δυνάμεις», επισήμανε.

Και πρόσθεσε πως η πρόταση που μάλλον θα υιοθετηθεί είναι η υποχρεωτική επέκταση για έναν ακόμα μήνα των μειωμένων ενοικίων στους κλάδους που επλήγησαν και είναι τώρα επιλέξιμοι, συνδυαστικά με τη δυνατότητα εθελοντικής μείωσης από πλευράς ιδιοκτητών.

Εξήγησε πως μόνο τότε αυτή η μείωση θα συνοδεύεται από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συμψηφισμό οφειλών έως το τέλος του έτους.

Δηλαδή όσοι εκμισθωτές προχωρήσουν σε εθελοντικές μειώσεις θα παίρνουν πίσω το 30% των απωλειών τους, που θα συμψηφίζεται με φόρους που έχουν να πληρώσουν.