A- A+
Ενοίκια: Έρχονται κίνητρα για μειώσεις μετά το τέλος της δια νόμου έκπτωσης του 40%

Εκπνέει στα τέλη Αυγούστου η δια νόμου μείωση των ενοικίων κατά 40% για επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και στο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζουν μία νέα ρύθμιση ανάσα για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Υπενθυμίζεται ότι στο λιανικό εμπόριο η δια νόμου έκπτωση του 40% στα ενοίκια έληξε τον Ιούνιο, ενώ σε επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού εκπνέει αυτό το μήνα.

Με δεδομένη όμως την απογοητευτική εικόνα της αγοράς, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα χρειαστεί επέκταση του μέτρου των μειωμένων ενοικίων για να επιβιώσει.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν μπορούν να παρεμβαίνουν άλλο σε συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών και να επιβαρύνουν με αυτόν τον τρόπο τους ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουν να δοθεί έκπτωση στους φόρους που πληρώνουν οι εκμισθωτές (ιδιοκτήτες ακινήτων) που αποδέχονται μειώσεις ενοικίων για πληττόμενες επιχειρήσεις από εδώ και στο εξής.

Υπενθυμίζεται ότι με τη δια νόμου έκπτωση του 40%, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορούσε να συμψηφίσει το 30% των απωλειών που είχε στο εισόδημά του με βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία.

Έτσι, μείωνε τη χασούρα, ενώ φυσικά δεν θα πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξε.



Η σχδιαζόμενη ρύθμιση

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την παράταση του παραπάνω μέτρου, αλλά μόνο σε οικειοθελείς μειώσεις μισθωμάτων.

Εάν προχωρήσει η ρύθμιση όταν υπάρχει μείωση του ενοικίου, θα προβλέπονται οι εξής ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες:

- Το 40% της μείωσης που θα δεχθούν θα συμψηφίζεται με φόρους

- Μετά την αλλαγή του μισθώματος θα φορολογούνται επί του νέου ενοικίου, όπως ισχύει πάντα

Έτσι, δίνεται ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να δεχθούν μειώσεις, ώστε τα ενοίκια να προσαρμοστούν στα δεδομένα της πανδημίας.

Άλλωστε, με τη σημερινή κατάσταση στην αγορά, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βρεις κανείς νέο μισθωτή για το ακίνητό του...