A- A+
Έρχεται το τελευταίο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο του 2023 - Πού θα κάτσει η απόδοση

Με ένα νέο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο ολοκληρώνει την εκδοτική δραστηριότητα του 2023 το ελληνικό δημόσιο, προσφέροντας μία ακόμη ευκαιρία για υψηλή απόδοση στους αποταμιευτές.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και θα αφορά τίτλο διάρκειας 26 εβδομάδων, που θα λήξει στις 28 Ιουνίου 2024.

Το συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο θα διατεθεί και σε φυσικά πρόσωπα, στην ίδια τιμή που θα το αποκτήσουν οι θεσμικοί επενδυτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν αίτημα για την αγορά του.

Η εκτιμώμενη απόδοση

Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, στο τέλος Νοεμβρίου, η απόδοση του 6μηνου εντόκου γραμματίου στη δημοπρασία είχε διαμορφωθεί στο 3,84%.

Είχε όμως υποχωρήσει σε σχέση με το 3,92% της δημοπρασίας του Οκτωβρίου. Το συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, είχε απόδοση 3,838%.

Ενώ και στην έκδοση ετήσιου τίτλου πριν λίγες ημέρες, το επιτόκιο ήταν επίσης χαμηλότερο κατά 10 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο στην έκδοση του Σεπτεμβρίου.

Το πιο πιθανό λοιπόν, σύμφωνα με διαχειριστές, είναι η απόδοση του νέου εντόκου γραμματίου να διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα του 3,7% - 3,8%.

Ακόμη όμως κι αν πέσει σε αυτή τη ζώνη, παραμένει σημαντικά υψηλότερο του ετησιοποιημένου οφέλους που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

Πώς το αποκτάτε

Η αγορά των νέων 6μηνων εντόκων γραμματίων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Μέσω εγγραφής σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες

Όσοι υποβάλλουν το αίτημά τους το διήμερο 27 - 28 Δεκεμβρίου θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ, στην τιμή της δημοπρασίας.

Το όριο αυτό ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο (ανά ΑΦΜ), ενώ προϋπόθεση είναι να έχετε μερίδα ΣΑΤ.

Αν η τιμή διαμορφωθεί για παράδειγμα στο 98,10 και εξαντληθεί το παραπάνω πλαφόν, θα καταβάλετε 14.715 ευρώ και στις 28 Ιουνίου 2024 θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ.

Δηλαδή θα κερδίσετε τόκους ύψους 285 ευρώ, οι οποίοι είναι απαλλαγμένοι από φορολογία, μιας και δεν εφαρμόζεται ο συντελεστής του 15%, όπως στις τραπεζικές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

- Στη δευτερογενή αγορά

Από την Παρασκευή 29/12 οι νέοι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι στη δευτερογενή αγορά χωρίς πλαφόν στο ύψος της επένδυσης.

Μπορούν να αποκτηθούν μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το τελικό όφελος για τον επενδυτή αναμένεται να είναι μικρότερο.

Κι αυτό διότι η απόδοση κουρεύεται συνήθως κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, λόγω των χρεώσεων για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πετύχετε μία απόδοση της τάξης του 3,5% - 3,6%.