A- A+
Έρχεται το πιο αποδοτικό εξάμηνο προϊόν με επιτόκιο 3,8% - Ποσά ως 15.000 ευρώ

Στη διάθεση του αποταμιευτικού κοινού θα είναι την επόμενη εβδομάδα το πλέον αποδοτικό αποταμιευτικό προίόν 6μηνης διάρκειας, με σίγουρο επιτόκιο και χωρίς κανένα ρίσκο.

Πρόκειται για μία επιλογή που αφορά σε πρώτη φάση όσους διαθέτουν ως 15.000 ευρώ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων χρημάτων.

Με τον τρόπο αυτό όσοι έχουν καταθέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υψηλό εισόδημα, σημαντικά υψηλότερο των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η απόδοση

Ο λόγος γίνεται για το εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου που θα δημοπρατηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Ο νέος τίτλος θα διατεθεί και σε φυσικά πρόσωπα το τριήμερο 26 - 28 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν το αίτημά τους σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Όσοι συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία θα κερδίσουν αυξημένη απόδοση, καθώς θα αποκτήσουν τους τίτλους στην ίδια τιμή με τους θεσμικούς επενδυτές.

Εκτιμάται ότι η ετησιοποιημένη απόδοση στους νέους εξάμηνους τίτλους θα διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα του 3,8%.

ADVERTISEMENT

Πώς τους αποκτάτε

Για να επενδύσετε στα έντοκα γραμμάτια θα πρέπει να διαθέτετε μερίδα ΣΑΤ. Πρόκειται για τη μερίδα που είναι απαραίτητη και για αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο.

Ακόμη όμως κι αν δεν διαθέτετε σήμερα, μπορείτε εύκολα να την εκδώσετε, μόνο με την αστυνομική σας ταυτότητα και τον ΑΦΜ σας.

Από εκεί και πέρα όσοι εγγραφούν κατά την περίοδο διάθεσης των νέων τίτλων (26-28/3), θα μπορούν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας ως 15.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση αποκτάτε τα έντοκα σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας και στη λήξη λαμβάνετε το 100% αυτής.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Έστω ότι εξαντλείτε το όριο των 15.000 ευρώ και η απόδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων στη δημοπρασία διαμορφώνεται στο 3,8%.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αποκτήσετε τους τίτλους στο 98,12% περίπου της ονομαστικής τους αξίας.

Άρα θα πρέπει να καταβάλλετε 14.718 ευρώ. Στη λήξη του εξαμήνου θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου θα κερδίσετε συνολικά 282 ευρώ σε τόκους, οι οποίοι θα σας αποδοθούν καθαροί, μιας και έχει ανασταλεί η φορολόγησή των κρατικών τίτλων, με τον συντελεστή 15%, που εξακολουθεί να ισχύει για τραπεζικές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Αν δεν προλάβετε να συμμετάσχετε στη δημπρασία ή εάν θέλετε να αποκτήσετε τίτλους υψηλότερης ονομαστικής αξίας από τις 15.000 ευρώ, θα έχετε και δεύτερη ευκαιρία.

Από την Παρασκευή 29 Μαρτίου τα νέα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά.

Η απόκτησή τους είναι δυνατή μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Απλά στην προκειμένη περίπτωση η απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με αυτήν της δημοπρασίας.

Η διαφορά οφείλεται στα έξοδα που θα καταβάλλετε για την εκτέλεση της συναλλαγής και στο κέρδος του πωλητή που θα διαθέσει τα έντοκα γραμμάτια.

Και πάλι όμως, μία απόδοση κοντά στο 3,6% είναι εξαιρετική, δεδομένου πως είναι διασφαλισμένη, ενώ δεν έχετε κανένα ρίσκο για το αρχικό σας κεφάλαιο.