A- A+
Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 μετά από μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι άλλο αλλάζει

Ανοίγει ο δρόμος για την αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 μετά από μεταβιβάσεις ακινήτων, μέσω νομοσχεδίου που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι επίμαχες διατάξεις ορίζουν ότι στο Ε9 θα συμπληρώνονται αυτόματα τυχόν μεταβολές με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο της εκάστοτε πράξης στην εφαρμογή myPROPERTY.

Με το νέο σύστημα, θα δημιουργείται αυτόματα ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν θα χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι ή οι λογιστές τους τις διορθώσεις στο Ε9 και θα αποφεύγονται λάθη στην αποτύπωση της περιουσίας τους στα μητρώα των εφοριών.

Κατάργηση πιστοποιητικών

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται το πιστοποιητικό του άρθρου 105 περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας-γονικής παροχής και δωρεάς στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή.

Παράλληλα, αυξάνεται στα 6 από 5 χρόνια το διάστημα που απαιτείται να εμφανίζεται ένα μεταβιβαζόμενο ακίνητο στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ.

Το τελευταίο θα θεωρείται έγκυρο εφόσον το κτίσμα αποτυπώνεται με απόκλιση της επιφάνειάς του μέχρι 5 τμ και το γήπεδο ή το οικόπεδο με απόκλιση μέχρι 2% της επιφάνειάς τους.

Το ίδιο θα ισχύει ακόμη κι αν παραλείπονται ή αναγράφονται εσφαλμένα στοιχεία που δεν επηρεάζουν ωστόσο το φόρο του ακινήτου.