A- A+
Εγγύηση καταθέσεων - Πώς μπορείτε να αυξήσετε την προστασία πάνω από τις 100.000€

Μνήμες Lehman Brothers ξύπνησε η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το ζήτημα της ασφάλειας των καταθέσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την κρίση που ξέσπασε στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια, πλεόνασμα ρευστότητας και χαμηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ασφάλεια των καταθέσεων.

Η προστασία που ισχύει σήμερα

Παρ΄ όλα αυτά οι τελευταίες εξελίξεις είναι πιθανό να επηρεάσουν την ψυχολογία των καταθετών.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες ανήρτησαν μηνύματα στο e-banking για την ενημέρωση των πελατών τους περί της προστασίας που παρέχεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

Σύμφωνα με αυτό, απολύτως διασφαλισμένες είναι οι πρώτες 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανά τράπεζα που τίθεται σε εκκαθάριση.

Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της προστασίας πέραν του επιπέδου αυτού, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Προσθήκη συνδικαιούχων

Δεν έχει σημασία πόσους λογαριασμούς διαθέτει ένας καταθέτης σε μία τράπεζα. Η προστασία των 100.000 ευρώ ισχύει για όλα τα καταθετικά του προϊόντα.

Από εκεί και πέρα για να αυξηθεί η εγγύηση μπορεί να γίνει προσθήκη συνδικαιούχων στους λογαριασμούς της τράπεζας που βρίσκονται οι αποταμιεύσεις.

Έτσι, αν οι δικαιούχοι σε ένα λογαριασμό είναι 2, τότε το όριο προστασίας αυξάνεται στις 200.000 ευρώ, αν είναι 3 στις 300.000 ευρώ κοκ.


- Τήρηση καταθέσεων σε πολλές τράπεζες

Αν τα χρήματά σας ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ για να τα διασφαλίσετε πλήρως, μπορείτε να τα μοιράσετε σε λογαριασμούς διαφορετικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αν σε καμία τράπεζα τα συνολικά σας υπόλοιπα δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

ADVERTISEMENT

Τι δείχνει η ιστορία

Στην πράξη πάντως έχει αποδειχθεί ότι οι εποπτικές αρχές επιλέγουν να σώσουν όλες τις καταθέσεις σε τράπεζες που χρεοκοπούν.

Ο λόγος είναι ότι το κόστος από μία γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που γίνει κούρεμα σε μία τράπεζα, θεωρείται απείρως μεγαλύτερο από τη διάσωση του συνόλου των καταθέσεών της.

Κι αυτό διότι η πρόκληση πανικού μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αναλήψεις μετρητών, δημιουργώντας προβλήματα και σε τράπεζες που δεν έχουν κανένα κεφαλαιακό ζήτημα.

Την περίοδο 2012 - 2015 τέθηκαν στην Ελλάδα σε εκκαθάριση περισσότερα από 10 πιστωτικά ιδρύματα και σε όλες τις περιπτώσεις οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν χωρίς κανένα κούρεμα σε άλλες τράπεζες.

Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε και στις πρόσφατες εκκαθαρίσεις συνεταιριστικών τραπεζών που δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Αυτό επέλεξαν να κάνουν και οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες διέσωσαν το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που κατέρρευσαν.

Ταυτόχρονα, δια του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έγινε απολύτως σαφές πως οι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες δεν έχουν να φονηθούν τίποτα, καθώς το Δημόσιο εγγυάται το σύνολο των χρημάτων τους.