A- A+
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κάνουν οι τράπεζες με τα χρήματά σας;

Zούμε σε καιρούς, όπου μπορούμε να μετρήσουμε και να παρακολουθήσουμε σχεδόν τα πάντα, από τις φάσεις του ύπνου μας μέχρι το ψηφιακό αποτύπωμα που αφήνουμε όταν επισκεπτόμαστε διάφορους ιστότοπους.

Κι ενώ κάποια θέματα αποσπούν το ενδιαφέρον μας, επειδή συζητιούνται πολύ στο προσκήνιο, άλλα αφήνονται σε πίσω πλάνο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το τι συμβαίνει με τα χρήματά μας, όταν ανοίγουμε κατάθεση σε τράπεζα.

Για πολλούς από εμάς, οι τράπεζες αποτελούν απλά μέρος στο οποίο κρατάμε ασφαλείς τις αποταμιεύσεις μας, η αλήθεια όμως είναι πως τα χρήματά μας έχουν τον δικό τους ρόλο και στη γενικότερη οικονομική εικόνα.

Δεν μένουν ακίνητα!

Όταν καταθέτετε χρήματα σε τράπεζα, αυτά δεν παραμένουν ακίνητα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη σειρά τους, χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια για να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Υπό αυτήν την έννοια, οι αποταμιεύσεις σας συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά φέρουν επίσης κι ένα ορισμένο κοινωνικό αποτύπωμα, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα διαχειρίζεται αυτούς τους πόρους.

Επομένως, η επιλογή τράπεζας είναι μια σημαντική απόφαση, όχι μόνο λόγω των διαφορών στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και επειδή -έστω και έμμεσα- η επιλογή σας έχει την επίδρασή της στην κοινωνία.

Στο γεγονός αυτό εστιάζει η ProCredit Bank, η τράπεζα η οποία κατέχει ηγετική θέση στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η φιλοσοφία της ProCredit Bank

Η φιλοσοφία αυτού του χρηματοπιστωτικού οργανισμού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Αποκλείει τον επιθετικό δανεισμό, καθώς και άλλα μοντέλα που βασίζονται στο γρήγορο κέρδος.  Αντίθετα, δίνεται βάση στη βιώσιμη απόδοση των επενδύσεων σε βάθος χρόνου.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, η τράπεζα έχει θεσπίσει περιοριστικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης μιας Λίστας αποκλεισμού με επιχειρηματικές δραστηριότητες για τις οποίες δεν εγκρίνει χρηματοδότηση.

Δραστηριότητες που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή στις οποίες ενυπάρχει δεοντολογικό ζήτημα, χαρακτηρίζονται ως δραστηριότητες με τις οποίες δεν πρέπει να δημιουργούνται ή να διατηρούνται επιχειρηματικές σχέσεις.

Κατά συνέπεια, σε κάθε αίτημα χρηματοδότησης μιας επιχείρησης, στην αξιολόγηση πριν από τη χορήγηση δανείου, περιλαμβάνεται και η μέτρηση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού του αποτυπώματος.

Η προσέγγιση των ιδιωτών

Για τους ιδιώτες η προσέγγιση είναι παρόμοια. Η τράπεζα αναλύει τη δυνατότητα αποπληρωμής συγκεκριμένου δανείου χωρίς αυτό να επηρεάζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Με τον τρόπο αυτό, για επενδύσεις οι οποίες δεν ωφελούν την οικονομία ή δεν υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη ανάγκη των ανθρώπων, μπορεί να μην εγκριθεί χρηματοδότηση.

Η ιδέα είναι ότι οι επιχειρήσεις θα αναπτύσσονται πιο βιώσιμα και μακροπρόθεσμα και ότι οι άνθρωποι δεν θα βυθίζονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Αν και προσφέρει ψηφιακές λύσεις για τους πελάτες της, η ProCredit Bank επιμένει στον ανθρώπινο παράγοντα, όταν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Υψηλά επιτόκια

Το να γνωρίζετε τι συμβαίνει με τα κεφάλαια των τραπεζικών σας καταθέσεων και πώς αυτά αυξάνονται κυκλοφορώντας στην οικονομία, είναι μόνο ένα από τα οφέλη της αποταμίευσής τους στην ProCredit Bank.

Το άλλο είναι ότι το αυτό το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προσφέρει σήμερα μερικά από τα καλύτερα επιτόκια για το άνοιγμα καταθέσεων, τα οποία φτάνουν μέχρι και το 2,25%.

Έτσι, με τα ανταγωνιστικά της επιτόκια καταθέσεων, το υψηλό επίπεδο ασφαλείας, αλλά και τη δέσμευσή της για το περιβάλλον, η ProCredit Bank προσφέρει όχι μόνο οικονομικά πλεονεκτήματα στους πελάτες της, αλλά και τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαιά τους συμβάλλουν για ένα πιο υπεύθυνο μέλλον.