A- A+
Χαρίζει 750 ευρώ η Eurobank σε όσους κάνουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο έως 31/7

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στη στεγαστική πίστη, με τις τράπεζες να λανσάρουν νέα προγράμματα και ειδικές προσφορές με στόχο να τονωθεί η ζήτηση.

Κι αυτό διότι τα αιτήματα που υποβάλλουν τα νοικοκυριά έως και σήμερα από τις αρχές του 2024 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο α΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς τα νέα στεγαστικά δάνεια που συμβασιοποιήθηκαν ανήλθαν σε 361 εκατ. ευρώ έναντι 269 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι των εφετινών εκταμιεύσεων προέρχεται από το κρατικό πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και από δικαιούχους που είχαν λάβει πέρυσι έγκριση για επιδότηση.

ADVERTISEMENT

Οι νέες προσφορές

Οι βασικοί λόγοι που η αγορά έχει «κάτσει» σχετίζεται με τα εξής:

- Την αύξηση των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022

- Την άνοδο των τιμών των κατοικιών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευτικές, ακόμη και με τη λήψη δανείου

- Στην επιδείνωση της ψυχολογίας των νοικοκυριών που στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας και πληθωρισμού αποφεύγουν να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις

Οι τράπεζες επιχειρούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τις χρηματοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, έχουν λανσάρει προϊόντα με χαμηλότερα σταθερά επιτόκια, ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου, ενώ έχουν καταργήσει δαπάνες που σχετίζονται με τις χορηγήσεις.

ADVERTISEMENT

Η προσφορά της Εθνικής

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατα λανσάρισμα ενός νέου στεγαστικού προγράμματος από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο απευθύνεται σε νέους έως 45 ετών.

Ο λόγος γίνεται για το νέο πρόγραμμα «το Πρώτο μου Σπίτι», το οποίο εκτός των άλλων απαιτεί χαμηλότερη ίδια συμμετοχή, εκκινώντας από 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Τα δύο πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ότι:

- Ο ενδιαφερόμενος δεν χρεώνεται με έξοδα για το δάνειο

- Το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου έναντι 80% που ισχύει στις υπόλοιπες χορηγήσεις.

Επίσης, τα επιτόκιά του είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα της τράπεζας, ξεκινώντας από το 3%.

ADVERTISEMENT

Το δώρο της Eurobank

Στην ίδια λογική, η Eurobank καταργεί τα έξοδα δανείου, που σήμερα ανέρχονται σε 750 ευρώ, για όλους όσους υποβάλλουν αίτηση για νέο στεγαστικό δάνειο έως και τις 31/7/2024 και αυτό εκταμιευτεί έως και το τέλος του έτους.

Μάλιστα, η προσφορά αυτή αφορά όλα τα νέα αιτήματα που θα υποβληθούν σε αυτήν την περίοδο και όχι μόνο των νέων έως 45 ετών, όπως ισχύει στην περίπτωση της Εθνικής.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η Eurobank θα ανακοινώσει το λαανσάρισμα ενός νέου προγράμματος, για νέους ηλικιακά ενδιαφερόμενους, με προνομιακούς όρους.

Κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό χρηματοδότησης θα φτάνει έως και το 90%, ενώ δεν αποκλείεται να προβλέπονται εκτπώσεις στα επιτόκια.

Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν.