A- A+
Απόλυτα κερδισμένοι των κρίσεων όσοι πληρώνουν στεγαστικό - Στο 2% το μέσο επιτόκιο

Οι κρίσεις και η συνεπακόλοθη διατήρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά για πολλά χρόνια, λειτουργεί ευεργετικά για όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια.

Κι αυτό διότι η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί την τελευταία 20ετία είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, που σημαίνει ότι το κόστος τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή τα διατραπεζικά επιτόκια euribor.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες βρίσκονται σήμερα κάτω από το 0%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, έχουν κόστος ίσο μόνο με το περιθώριο κέρδους που είχαν συμφωνήσει αρχικά με την τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Απρίλιο τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με εναπομένουσα διάρκεια πάνω από 5 έτη, ανέρχονταν σε 45 δισ. ευρώ περίπου.

Σε αυτά το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,03% αποτελώντας ιστορικό χαμηλό μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ και όχι μόνο.

Το όφελος για τους δανειολήπτες είναι μεγάλο, ειδικά για δάνεια που έχουν μπροστά τους αρκετά χρόνια αποπληρωμής, καθώς οι τόκοι είναι πολύ λίγοι με αυτά τα επιτόκια.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει 50.000 ευρώ στην τράπεζα και απομένουν 10 έτη για την εξόφλησή τους, θα πρέπει να πληρώνει δόση με τα τρέχοντα επιτόκια ύψους 460 ευρώ.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία για τα 50.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει τόκους μόλις 5.210 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά.

Ενδεικτικό του πόσο χαμηλά είναι τα επιτόκια στα παλαιά στεγαστικά δάνεια είναι το ύψος τους σε αυτά που χορηγούνται σήμερα, τα οποία είναι κατά 15% υψηλότερα, περί το 2,30%.

Νέα τάση τα σταθερά

Δυνατές προσφορές προσφέρουν οι τράπεζες πλέον και στα προγράμματα σταθερού επιτοκίου.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης είχαν προχωρήσει στο λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προγραμμάτων με σταθερά επιτόκια ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Ειδικότερα, τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Παράδειγμα για τις δόσεις

Για παράδειγμα, έστω δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ.

Οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: