A- A+
Σε χαμηλό 4 μηνών η παραγωγή νέων στεγαστικών δανείων το Μάρτιο - Πτώση στα επιτόκια

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016 διαμορφώθηκε η παραγωγή νέων στεγαστικών δανείων τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η αγορά φρέναρε λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για το μήνα Μάρτιο, τα νέα στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν έφτασαν τα 29 εκατ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε αυτό το νούμερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2016.

Ενδεχομένως η κρίση του κορωνοϊού, που είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται από τα τέλη Φεβρουαρίου, πέραν των ενοικίων, να επηρέρασε την κτηματαγορά και ως προς τις αγοραπωλησίες.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και στην τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που έδειξε έως ένα βαθμό μείωσης της ζήτησης για δανεισμό από τα νοικοκυριά στο α΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.

Η πρόβλεψή της μάλιστα για το β΄ τρίμηνο του έτους είναι ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Πτώση στα επιτόκια

Κατά τα άλλα συνεχίστηκε η πτώση στα μέσα επιτόκια και το Μάρτιο, τα οποία στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, υποχώρησαν στο 2,65% στις νέες χορηγήσεις του μήνα.

Από την άλλη, παρά τις πληροφορίες από τις τράπεζες ότι τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο είναι πλέον η πρώτη προτίμηση των πελατών μετά το λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προϊόντων, τα στοιχεία της ΤτΕ, δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων την επόμενη διετία, η συγκυρία θα είναι ευνοϊκή για όσους μπορούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο.

Κι αυτό διότι αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την αγορά ακινήτου με πολύ χαμηλές δόσεις.

Σταθερή δόση για πάντα

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν προχωρήσει στο λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προγραμμάτων με σταθερά επιτόκια ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Ειδικότερα, τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Για παράδειγμα, έστω δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ.

Οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς

Διαβάστε επίσης

* Σταθερή δόση για πάντα αντί ενοικίου - Πόσο συμφέρει σήμερα η αγορά σπιτιού με δάνειο