A- A+
Κατέρρευσε η αγορά των στεγαστικών δανείων λόγω κορωνοϊού - Ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τον Απρίλιο οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ το Μάρτιο και μέσο ύψος νέων χρηματοδοτήσεων 41 εκατ. ευρώ το τελευταίο 15μηνο.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη παραγωγή που καταγράφεται σε επίπεδο μήνα μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και την περίοδο των capital controls, τον Ιούλιο, όταν τα πάντα ήταν στον αέρα, δεν καταγράφηκαν χαμηλότερες τιμές (19 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, νέα πτώση σημείωσε το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων που έγιναν τον ίδιο μήνα.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε 2,32% που αποτελεί επίσης τη χαμηλότερη τιμή που καταγράφεται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία.

Οι προοπτικές

Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν αύξηση της ζήτησης για νέα στεγαστικά δάνεια τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν σε ένα βαθμό, δημιουργώντας ευκαιρίες.

Ενδεικτική είναι και η πρόβλεψη της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία των τιμών τη διετία 2020 - 2021.

Οι αναλυτές της τράπεζας προχώρησαν σε σημαντική προς τα κάτω αναπροσαρμογή των σχετικών τους προβλέψεων.

Ειδικότερα:

- Για τα οικιστικά ακίνητα ανέμεναν πριν την κρίση του κορωνοϊού άνοδο των τιμών κατά 15,50%, ενώ τώρα η πρόβλεψή τους κάνει λόγο για αύξησή τους μεσοσταθμικά κατά 5,90%.

- Για τα εμπορικά ακίνητα εκτιμούσαν πριν την κρίση άνοδο των τιμών κατά 9,10%, ενώ σήμερα η πρόβλεψή τους έχει περιοριστεί στο μόλις 0,2%.

Ευκαιρία για αγορά με στεγαστικό

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις για μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων, η συγκυρία θα είναι ευνοϊκή για όσους μπορούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο.

Κι αυτό διότι αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την αγορά ακινήτου με πολύ χαμηλές δόσεις.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν προχωρήσει στο λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προγραμμάτων με σταθερά επιτόκια ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Ειδικότερα, τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα για τις δόσεις

Για παράδειγμα, έστω δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ.

Οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: