A- A+
Με τι επιτόκια έδωσαν τα τελευταία στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια οι τράπεζες

Πτωτικά στις περισσότερες κατηγορίες πίστης κινήθηκαν τα επιτόκια στα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις το Μάρτιο, μειώθηκε κατά 24 μονάδες βάσης στο 4,06%.

Μειώσεις είχαμε σε προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, τόσο στα δάνεια προς νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρηματικές χορηγήσεις.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια το Μάρτιο, όσον αφορά τις νέες εκταμιεύσεις, διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Στεγαστικά δάνεια

- Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,65%.


  • Καταναλωτικά δάνεια

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,67%.

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 10,67%.


  • Επιχειρηματικά δάνεια

- Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,61%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,82%.

- Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 48 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 2,91%, το Μάρτιο του 2020, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 1.431 εκατ. ευρώ έναντι 411 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

- Τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 33 μονάδες βάσης στο 3,44%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων αυξήθηκε σε 504 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
 
- Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο:

  • Για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,89%
  • Για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 3,81%
  • Για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 39 μονάδες βάσης στο 2,81%

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τους τελευταίους μήνες, έχουν διαμορφωθεί ως εξής: