A- A+
Άνοιξαν οι εγγραφές για το νέο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο - Απόδοση στη ζώνη του 3,7%

Ξεκίνησαν την Τρίτη 20/2 οι εγγραφές για φυσικά πρόσωπα που θέλουν να επενδύσουν στο νέο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου, εξασφαλίζοντας μία υψηλή απόδοση.

Όλα τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ, μέσω της διαδικασίας των εγγραφών, που λήγουν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Μοναδική προϋπόθεση είναι να διαθέτουν μερίδα ΣΑΤ και να υποβάλλουν την αίτησή τους σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία εντός της προθεσμίας.

Πόσο κερδίζετε

Σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, η απόδοση των νέων εξάμηνων εντόκων γραμματίων αναμένεται να κινηθεί γύρω από το 3,7%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση που μπορεί κάποιος να πετύχει, χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό του κεφάλαιο και με προκαθορισμένο εισόδημα στη λήξη του προϊόντος.

Σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις ίδιας διάρκειας η απόδοση είναι υπερδιπλάσια, ενώ οι τόκοι στα έντοκα γραμμάτια δεν επιβαρύνονται με συντελεστή 15%, όπως συμβαίνει στα τραπεζικά προϊόντα.

Ως εκ τούτου, οι τόκοι σας αποδίδονται καθαροί, χωρίς να φορολογηθούν.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Το πλεονέκτημα όταν επενδύετε σε έντοκα γραμμάτια κατά το τριήμερο των εγγραφών είναι ότι θα τα αποκτήσετε στην ίδια τιμή με τους θεσμικούς επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό η απόδοσή σας μεγιστοποιείται.

Ένα εξαντλήσετε το όριο των 15.000 ευρώ που προαναφέρθηκε, θα αποκτήσετε τους τίτλους σε ένα ποσοστό χαμηλότερο της ονομαστικής τους αξίας.

Αν η απόδοση διαμορφωθεί στη δημοπρασία στο 3,77%, η τιμή πώλησης θα είναι 98,13 περίπου.

Άρα θα επενδύσετε 14.719,5 ευρώ και στη λήξη του 6μήνου θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή θα κερδίσετε τόκους ύψους 280,5 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Στην περίπτωση που δεν προλάβετε τις εγγραφές έως και την Πέμπτη 22/2 ή θέλετε να αγοράσετε τίτλους ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης των 15.000 ευρώ, υπάρχει λύση.

Αυτή παρέχεται μέσω της δευτερογενούς αγοράς, στην οποία θα διαπραγματεύεται από την ερχόμενη Παρασκευή το νέο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο.

Ωστόσο, η τιμή στην οποία θα αγοράσετε τους τίτλους εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Συνήθως, τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ενός τίτλου, η τιμή δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη δημοπρασία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως εάν επιλέξετε αυτήν την οδό, η απόδοσή σας θα κουρευτεί κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, λόγω των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή.

Ακόμη κι έτσι πάντως, η απόδοσή σας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλή, κινούμενη γύρω από τα επίπεδα του 3,5%.

ADVERTISEMENT

Οι λοιπές επιλογές

Εξάλλου, μέσω τη δευτερογενούς αγοράς μπορείτε να αποκτήσετε οποιονδήποτε από τους λοιπούς τίτλους δημοπρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Οι αποδόσεις τους είναι επίσης υψηλές και με βάση το κλείσιμο της 20ής Φεβρουαρίου, ανέρχονταν στα ακόλουθα επίπεδα:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα