A- A+
Διπλασιάστηκαν το 2021 οι συναλλαγές μέσω e-banking - Ανεβαίνει και το m-banking

Σημαντική αύξηση σημείωσαν το 2021 τόσο οι πληρωμές με κάρτες, όσο και οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω των online δικτύων των τραπεζών.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο δείχνουν ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι κάρτες και γενικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Προκύπτουν μεγάλα ποσοστά αυξήσεων σε σχέση με το 2020, ώστε η σχετική σύγκριση δεν είναι δίκαιη, καθώς πρόκειται για τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία και μειώθηκε ραγδαία η κατανάλωση λόγω των lockdown.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Παρ΄ όλα αυτά, οι τάσεις είναι ανοδικές σε όλους τους επιμέρους τομείς συναλλαγών και ενδεικτικές της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί πλέον.

Αναλυτικότερα, τα νέα στοιχεία είναι τα εξής:

  • Ηλεκτρονική τραπεζική

Το 2021 πραγματοποιήθηκαν 215 εκατομμύρια συναλλαγές, αξίας 363 δισ. ευρώ, διπλάσιας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Από την άλλη, άνοδο 45% σημείωσε η αξία των συναλλαγών μέσω του mobile banking, που έφτασε τα 27 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών


  • Αριθμός καρτών

Εξίσου αυξημένοι είναι οι δείκτες κυκλοφορίας καρτών (πιστωτικών, χρεωστικών, prepaid), καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε κυκλοφορία 19 εκατομμύρια κάρτες.


  • Χρήση καρτών σε POS

Με ελληνικές κάρτες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας 38 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 19% σε σχέση με το 2020.

Η μέση αξία συναλλαγής στα τερματικά POS της Cardlink διαμορφώθηκε στα 33 ευρώ έναντι 32 ευρώ το 2020, με το ποσοστό ανέπαφων συναλλαγών να υπερβαίνει το 90%.


  • Online αγορές

Ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο έφθασε το 2021 τα 6,1 δισ. ευρώ (+40%), ενώ το πλήθος συναλλαγών τα 125 εκατ. (+20%).

 Η μέση αξία συναλλαγής στο e-commerce διαμορφώθηκε στα 56 ευρώ από 61 ευρώ το 2020.