A- A+
Ανατροπή στις τραπεζικές συναλλαγές στις 29/3 και 1/4 λόγω ειδικής αργίας

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι στα τέλη Μαρτίου όσοι πραγματοποιούν κάθε τύπου συναλλαγή μεταφοράς χρημάτων ή πληρωμής οφειλών, λόγω ειδικής αργίας στον κλάδο.

Ο λόγος είναι το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο εφέτος θα εορταστεί την Κυριακή 31 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι η Μεγάλη Παρασκευή πέφτει 29 Μαρτίου και η Μεγάλη Δευτέρα την 1η Απριλίου.

Πρόκειται για δύο ημέρες που είναι εργάσιμες για την Ελλάδα, ωστόσο θα επηρεαστεί ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών.

Τι κλείνει - τι μένει ανοιχτό

Σε αυτές τις δύο ημέρες το διευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων (ΤARGET2) θα παραμείνει  κλειστό.

Καθώς οι συγκεκριμένες ημέρες αντιστοιχούν σε εργάσιμες ημέρες στην Ελλάδα, συνιστούν ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.

Αυτό σημαίνει ότι στις 29/3 και 1/4 τα καταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά, επειδή θεωρούνται εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει μεταξύ άλλων και για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα.

ADVERTISEMENT

Εκτέλεση συναλλαγών

Τις ημέρες ειδικής αργίας, το σύνολο των οφειλών, από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και πελατών και οι οφειλές των συναλλασσόμενων προς οιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 2 Απριλίου.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους επίσης με ημερομηνία εκτελέσεως την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 2 Απριλίου.

Επίσης, στις 29/3 και την 1/4 θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές στην Ελλάδα και τραπεζικές επιταγές, με ημερομηνία έκδοσης την 2η Απριλίου.

Τέλος, συνιστάται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

ADVERTISEMENT

Τι να προσέξετε

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τα ακόλουθα:

- Μεταφορές χρημάτων

Αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας ή instant συναλλαγή προς διαφορετική τράπεζα το διάστημα από 29/3 έως 1/4, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

- Εκτέλεση μισθοδοσίας

Για την εκτέλεση μισθοδοσιών, στο αρχείο στο e-banking θα πρέπει να καταχωρηθεί ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η Πέμπτη 28 Μαρτίου ή η Τρίτη 2 Απριλίου, εφόσον η εντολή δοθεί από τις 28 Μαρτίου.

- Πληρωμή οφειλών

Εάν η ημερομηνία εξόφλησης μίας οφειλής είναι η Παρασκευή 29 Μαρτίου, για να είστε καλυμμένοι καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και την Πέμπτη 28 Μαρτίου.