A- A+
Έρχονται ταχύτερες και φθηνότερες μεταφορές και πληρωμές σε όλη την Ευρώπη

Στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού χώρου πληρωμών που θα επιτρέπει γρήγορες και φθηνές διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων σε όλη την Ευρώπη, προχωρά η ΕΚΤ.

Στόχος είναι μέσω του νέου συστήματος να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε με ασφάλεια να μπορούν να συναλλάσσονται πανευρωπαϊκά σα να βρίσκονταν στη χώρα τους.

Η εφαρμογή Instant Payment

Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η εφαρμογή άμεσων πληρωμών που ανασχεδιάζεται στο πλαίσιο της ενιαίας πλατφόρμας πληρωμών TARGET2 (TARGET Instant Payment Service - TIPS).

Πρόκειται για υπηρεσία που προσφέρουν ήδη όλες οι ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας προς το παρόν στους πελάτες τους να αποστέλλουν με χαμηλό κόστος και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα χρήματα σε λογαριασμούς άλλων τραπεζών, όλες τις ημέρες, ακόμη και τις αργίες.

Η ΕΚΤ πάντως θεωρεί ότι η υιοθέτηση της εφαρμογής άμεσων πληρωμών TIPS με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα κρίνεται ως μη ικανοποιητική.

Κι αυτό διότι μόνο το 7,8% του συνόλου των πληρωμών με μεταφορά πίστωσης SEPA το Δεκέμβριο του 2020 έγιναν με αυτή τη μέθοδο.

Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην εφετινή χρονιά προχωρά σε σημαντική αναβάθμιση πολλών παραμέτρων λειτουργικότητας, που αναμένεται να διευρύνει σημαντικά τη χρήση της.


Διαβάστε: Πώς δουλεύει η υπηρεσία Instant Payments στην Ελλάδα