A- A+
Ιδιωτικές πλέον οι 3 από τις 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας - Ακολουθεί η Εθνική

Στον ιδιωτικό τομέα, για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή κρίση, επέστρεψαν οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας, προσελκύοντας τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη.

Μετά το κλείσιμο του απολύτως επιτυχημένου βιβλίου προσφορών για τη διάθεση της κρατικής συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλέν πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατείχε στους τρεις από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Όλες οι συναλλαγές

Πρώτη άνοιξε το χορό των αποκρατικοποιήσεων τον περασμένο Οκτώβριο, η Eurobank, η οποία επαναγόρασε από το δημόσιο το 1,7% των μετοχών της.

Ακολούθησε στις αρχές Νοεμβρίου η Alpha Bank, μετά το deal με τη Unicredit, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε την απόκτηση από το ΤΧΣ του 9% των μετοχών της.

Λίγες ημέρες αργότερα το δημόσιο πούλησε το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζα και το υπόλοιπο 18% αναμένεται να διατεθεί μέσα στη χρονιά.

Τέλος, την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Μάλιστα η πώληση έγινε στην ανώτατη τιμή που είχε ορίσει το ΤΧΣ, στα 4 ευρώ, πραγματοποιήθηκε δηλαδή με οριακά premium σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

ADVERTISEMENT

Γιατί αγοράζουν τράπεζες οι ξένοι

Η φρενίτιδα με την οποία αγοράζουν μετοχές των ελληνικών τραπεζών οι ξένοι επενδυτές, θυμίζει τις εποχές της υπερανάπτυξης του κλάδου, μετά την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα επανήλθαν στα ραντάρ των μεγαλύτερων επενδυτικών σπιτιών του πλανήτη, είναι οι εξής:

- Επέστρεψαν σε υψηλή κερδοφορία το 2022 και το 2023 και αναμένεται να τη διατηρήσουν ή να την αυξήσουν\ στις επόμενες τρεις χρήσεις

- Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν ήδη από εφέτος να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Το ποσοστό των κερδών του 2023 που θα διανεμηθεί εφέτος θα κυμανθεί από 10% - 30% ανάλογα με την τράπεζα και αναμένεται να φτάσει στο 50% την επόμενη διετία.

- Ο κίνδυνος των κόκκινων δανείων έχει παρέλθει. Όλες οι τράπεζες διατηρούν πλέον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα

- Οι τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα για την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και την ενίσχυση των εσόδων τους από τόκους

- Κέρδη αναμένουν και από τις προμήθειες, οι οποίες παραμένουν σε σημαντικά πιο χαμηλά επίπεδα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο