A- A+
Με κόστος απλού εμβάσματος όλες οι άμεσες μεταφορές χρημάτων σε άλλες τράπεζες - Τι αλλάζει

Το πρώτο βήμα για την κατάργηση των τσουχτερών χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στα άμεσα εμβάσματα έγινε μετά την υιοθέτηση νέας κοινοτικής οδηγίας.

Ο λόγος γίνεται για τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίες μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι υποχρεωτικά instant και στη χρέωση του απλού εμβάσματος.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 7/2 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέους κανόνες ώστε τα μεταφερόμενα ποσά να φτάνουν αμέσως στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε όλη την ΕΕ.

Τι αλλλάζει

Στόχος της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι ιδιώτες πελάτες των τραπεζών και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν για να μπουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους.

Επιπλέον, οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές ποσών είναι οικονομικά προσιτές και διεκπεραιώνονται αμέσως.

Οι τρεις βασικές αλλαγές μέσω της νέας νομοθεσίας είναι οι εξής:

- Άμεση εκτέλεση

Οι άμεσες μεταφορές σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα, ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή, και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.

Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.

- Επαλήθευση ταυτότητας

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να εφαρμόζουν άρτια και επικαιροποιημένα μέτρα ανίχνευσης και πρόληψης, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά ποσών σε λάθος λογαριασμό λόγω απάτης ή σφάλματος.

Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει αμέσως, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις ή τέλη, να παρέχουν υπηρεσίες για την επαλήθευση της ταυτότητας του δικαιούχου.

- Ορισμός μέγιστου ορίου

Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, οι πάροχοι θα πρέπει να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καθορίζουν το μέγιστο ποσό που επιθυμούν για άμεσες μεταφορές ευρώ, το οποίο θα μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα πριν από την επόμενη συναλλαγή.

ADVERTISEMENT

Οι προμήθειες

Μία άλλη σημαντική πτυχή της νέας νομοθεσίας αφορά τις προμήθειες που θα μπορούν να εισπράττουν οι τράπεζες στις περιπτώσεις άμεσων μεταφορών.

Όπως αποφσίστηκε, οι χρεώσεις δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τις επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται σε ανάλογες μη άμεσες συναλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες από σήμερα θα είναι δυνατή η αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και με χρέωση απλού εμβάσματος.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και σήμερα. Αυτό που αλλάζει αφορά τις χρεώσεις στις instant μεταφορές, οι οποίες δεν θα πρέπει να διαφέρουν από τις προμήθειες των απλών εμβασμάτων.

Δηλαδή είτε επιλέξει κάποιος instant μεταφορά ή απλό έμβασμα, η χρέωση θα είναι η ίδια.

Μένει να φανεί σε ποια επίπεδα θα διαμορφώσουν οι τράπεζες την υποχρεωτικά ενιαία προμήθεια για τα εμβάσματα που θα εκτελούν οι πελάτες τους.

Θα αυξήσουν το κόστος του απλού εμβάσματος, που θα εξοιμοιωθεί με τα instant payments ή θα το κρατήσουν σταθερό, προς όφελος των καταναλωτών;

ADVERTISEMENT

Η δωρεάν επιλογή του IRIS

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι δυνατή αποστολή χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών στην Ελλάδα μέσω της υπηρεσίας IRIS, η οποία είναι διαθέσιμη για τους πελάτες των:

  • Alpha Bank
  • Eurobank
  • Εθνική Τράπεζα
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Optima Bank
  • Viva Bank
  • Συνεταιριστική Ηπείρου


Αναλυτικότερα, μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχετε τη δυνατότητα να αποστέλετε κάθε ημέρα έως 500 ευρώ σε άλλους λογαριασμούς, χωρίς καμία χρέωση ανεξάρτητα από το πλήθος των συναλλαγών.

Επιπλέον, η μεταφορά εκτελείται στη στιγμή, ανεξάρτητα από το αν γίνεται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τα χρήματα πιστώνονται στο λογαριασμό.

Βασική προϋπόθεση για να εκτελεστεί η μεταφορά είναι τόσο ο αποστολέας, όσο και ο παραλήπτης των χρημάτων να είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν.