A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις διετούς διάρκειας με επιτόκια ως 2,4% - Όλες οι επιλογές

Πέντε τράπεζες προσφέρουν προθεσμιακές καταθέσεις 24μηνης διάρκειας, δίνοντας στους αποταμιευτές την ευχέρεια να κλειδώσουν ένα υψηλό εισόδημα ως το 2026.

Τα προϊόντα αυτά στην τρέχουσα συγκυρία ενδείκνυνται για συντηρητικούς καταθέτες που θέλουν να διατηρήσουν τα χρήματά τους στο τραπεζικό σύστημα και δεν ενδιαφέρονται για άλλα επενδυτικά προγράμματα.

Κι αυτό διότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν τις περικοπές στις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας, καθώς πλησιάζει η ώρα που η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της.

Η πρώτη κίνηση

Μία πρώτη γεύση από αυτό που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες πήρε η αγορά πριν λίγες ημέρες από την τροποποίηση του δελτίου επιτοκίων της Εθνικής Τράπεζας.

Ο συστημικός όμιλος προχώρησε σε μειώσεις των αποδόσεων που προσφέρει μέσω των προϊόντων διάρκειας 15 και 18 μηνών έως και κατά 30 μονάδες βάσης.

Η κίνηση αυτή σχετίζεται με την πρόβλεψη πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το αργότερο έως και το ερχόμενο καλοκαίρι τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται ήδη στους διατραπεζικούς δείκτες euribor. Πρόκειται για τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται μεταξύ τους οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, εδώ και μερικές εβδομάδες τα euribor 6 και 12 μηνών διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το euribor 3 μηνών.

ADVERTISEMENT

Τι συμφέρει

Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα.

Δηλαδή οι τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν, όπως συνέβη πριν λίγες ημέρες με την Εθνική, τα επιτόκια στα πιο μεγάλης διάρκειας προϊόντα τους.

Προς το παρόν πάντως οι αποδόσεις στους λογαριασμούς 24μηνης διάρκειας δεν έχουν πειραχθεί.

Ως εκ τούτου, όσοι δεν επιθυμούν να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες μορφές αποταμίευσης, μπορούν σήμερα να κλειδώσουν ένα σταθερό εισόδημα έως και τις αρχές του 2026.

Με τον τρόπο αυτό θα εισπράττουν τόκους με βάση τα σημερινά επιτόκια, ακόμη και όταν το κόστος χρήματος θα έχει υποχωρήσει.

ADVERTISEMENT

Όλα τα προϊόντα

Το Moneyonline ανέτρεξε στη βάση δεδομένων του και συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα διετούς διάρκειας.

Οι 5 τράπεζες που προσφέρουν προϊόντα της κατηγορίας και τα χαρακτηριστικά τους έχουν ως εξής:

ProCredit Bank - 2,25%

Προσφέρει προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 24 μηνών για ποσά από 5.000 ευρώ και άνω.

Το επιτόκιό της είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως ποσού, και διαμορφώνεται σήμερα σε 2,25%.

Η συγκεκριμένη προσφορά θα τρέχει έως και το τέλος Απριλίου.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη του προϊόντος, ενώ σε περίπτωση πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας τους χάνετε, λόγω της προβλεπόμενης ποινής.

Το άνοιγμα της κατάθεσης γίνεται online, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε κατάστημα.

Κάντε την αίτησή σας online


ADVERTISEMENT


Τράπεζα Χανίων - 2,05%

Προσφέρει το προϊόν «Premium 24», διάρκειας 24 μηνών, για ποσά από 150.000 ευρώ και άνω.

Το επιτόκιο είναι αυξανόμενο ανά εξάμηνο. Ξεκινά από 1% και φτάνει στο τελευταίο εξάμηνο το 3,10%.

Στη διετία η μέση απόδοση διαμοφώνεται σε 2,05%.

Συνολικά η τράπεζα πραγματοποιεί 4 καταβολές τόκων, στη λήξη κάθε εξαμήνου. Την ίδια ημέρα έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας χωρίς ποινή.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση χάνετε το υψηλότερο επιτόκιο της επόμενης περιόδου εκτοκισμού και το συνολικό σας όφελος θα είναι χαμηλότερο από το 2,05%.

Το προϊόν διατίθεται μέσω του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας.

Το προϊόν στη σελίδα της τράπεζας


ADVERTISEMENT


Alpha Bank - Έως 2%

Προσφέρει την προθεσμιακή κατάθεση «Alpha Πρόοδος Plus» διάρκειας 24 μηνών, για ποσά από 20.000 ευρώ και άνω.

Το επιτόκιο είναι αυξανόμενο ανά τρίμηνο και εξαρτάται από το ύψος της κατάθεσης.

Η μέση απόδοση στη διετία ξεκινά από το 1,50% για ποσά από 20.000 έως 100.000 ευρώ, φτάνει στο 1,75% για ποσά από 100.000 έως 300.000 ευρώ και για μεγαλύτερα ποσά ανέρχεται σε 2%.

Οι τόκοι καταβάλλονται κάθε τρίμηνο, ενώ την ίδια ημέρα ο πελάτης έχει τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων του χωρίς ποινή.

Ωστόσο, θα χάσει τα υψηλότερα επιτόκια των επόμενων τριμήνων σε αυτήν την περίπτωση και η τελική απόδοση θα είναι χαμηλότερη από αυτήν του 24μήνου.

Επίσης κάθε τρίμηνο μπορείτε να αυξήσετε το ποσό της κατάθεσης από 30.000 έως 300.000 ευρώ και θα απολαμβάνετε και για αυτά τα χρήματα το ίδιο επιτόκιο.

Άρα το προϊόν συμφέρει εάν ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, καθώς τα επιπλέον χρήματα που θα τοποθετούνται θα τοκίζονται με βάση τις αποδόσεις που έχετε συμφωνήσει αρχικώς.

Το προϊόν διατίθεται μέσω του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας.

Το προϊόν στη σελίδα της τράπεζας


Attica Bank - 1,9%

Προσφέρει προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 24 μηνών για ποσά από 1.500 ευρώ και άνω.

Το επιτόκιό της είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως ποσού, και διαμορφώνεται σήμερα σε 1,9%.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη του προϊόντος, ενώ σε περίπτωση πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας τους χάνετε, λόγω της προβλεπόμενης ποινής.

Για το άνοιγμα της κατάθεσης θα πρέπει να μεταβείτε σε κατάστημα της Attica Bank.

Το προϊόν στη σελίδα της τράπεζας


ADVERTISEMENT


Eurobank - 1,75%

Προσφέρει το προϊόν «Προθεσμιακή Με Ευελιξία», διάρκειας 24 μηνών, για ποσά που ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ.

Το επιτόκιο είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από το ποσό της κατάθεσης, και διαμορφώνεται στο 24μηνο σε 1,75%.

Ωστόσο, είναι αυξανόμενο ανά εξάμηνο. Οι τόκοι καταβάλλονται κάθε τρίμηνο και την ίδια ημέρα έχετε τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας χωρίς ποινή.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα χάσετε το υψηλότερο επιτόκιο των επόμενων περιόδων εκτοκισμού.

Επίσης, κάθε τρίμηνο μπορείτε να καταθέτετε επιπλέον χρήματα στο λογαριασμό σας, τα οποία εξασφαλίζουν το ίδιο επιτόκιο.

Το ύψος της έξτρας αποταμίευσης μπορεί να κυμαίνεται από 3.000 έως και το 100% του αρχικού ποσού που καταθέσατε όταν ανοίξατε το λογαριασμό.

Το προϊόν διατίθεται τόσο μέσω του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας, όσο και μέσω e-banking.

Το προϊόν στη σελίδα της τράπεζας