A- A+
Αύξησε ξανά τα επιτόκια η ΕΚΤ - Κέρδη για καταθέτες - Επιβαρύνσεις για δανειολήπτες

Στην αύξηση των επιτοκίων της για ακόμη μία φορά προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη, παρά το δυσμενές για τον τραπεζικό κλάδο κλίμα διεθνώς.

Ειδικότερο, το βασικό επιτόκιο του ευρώ αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, από το 3% στο 3,50%, ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αναπροσαρμόστηκε από το 2,50% στο 3%.


Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια 1 μήνα - Επιτόκια έως 2,30%


Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεση επίδραση στο κόστος του χρήματος στη χώρα μας, επηρεάζοντας τόσο τα δάνεια, όσο και τις καταθέσεις.

Αναλυτικότερα:

  • Υφιστάμενες χορηγήσεις

Σε όλα τα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είναι συνδεδεμένα είτε με το βασικό επιτόκιο του ευρώ ή με τους δείκτες euribor οι δόσεις αναπόφευκτα θα αυξηθούν.

Στα συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ δάνεια η αναπροσαρμογή του τελικού κόστους θα είναι ισόποση και θα φτάσει άμεσα τις 50 μονάδες βάσης.

Από την άλλη, στα προγράμματα που είναι συνδεδεμένα με το euribor μηνός ή τριμήνου, η άνοδος των δόσεων θα είναι σταδιακή.

Κι αυτό διότι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα μερικές εβδομάδες μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Για παράδειγμα το euribor 3μήνου έφτασε στο επίπεδο του επιτοκίου της ΕΚΤ, στο 3%, περίπου ένα μήνα μετά τη σχετική απόφαση.

Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τα στεγαστικά δάνεια, στα οποία οι δόσεις θα αυξηθούν ξανά το Μάρτιο, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα και τον Απρίλιο.

Παράδειγμα

Πχ, ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου η αύξηση των 50 μονάδων βάσης για δάνεια με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη και με επιτοκίο ίσο με το βασικό επιτόκιο του ευρώ πλέον περιθωρίου 2%, διαμορφώνεται περίπου στα 30 ευρώ.

Ειδικότερα, η μηνιαία καταβολή στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχει εξελιχθεί ως εξής τους τελευταίους μήνες:

  • Ιούλιος 2022: 644 ευρώ
  • Αύγουστος 2022: 667 ευρώ
  • Σεπτέμβριος 2022: 702 ευρώ
  • Οκτώβριος 2022: 702 ευρώ
  • Νοέμβριος 2022: 740 ευρώ
  • Δεκέμβριος 2022: 764 ευρώ
  • Ιανουάριος 2023: 764 ευρώ
  • Φεβρουάριος 2023: 790 ευρώ
  • Μάρτιος 2023: 817 ευρώ

  • Νέες χορηγήσεις

Στις νέες χορηγήσεις, στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος θα αυξηθεί αυτόματα σε όλες τις περιπτώσεις προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με τους δείκτες euribor και ΕΚΤ.

Δεν αποκλείεται όμως οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις περιορισμού των περιθωρίων κέρδους τους (spreads) για να απορροφήσουν μέρος της ανόδου και να διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια.

Μένει να φανεί εάν η νέα αύξηση του επιτοκίου του ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα να ακριβύνουν και τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου.

Από την άλλη, στα προϊόντα με επιτόκια διοικητικώς καθοριζόμενα από τις τράπεζες, πχ. στην καταναλωτική πίστη και στις κάρτες, δεν αναμένονται αλλαγές.


  • Καταθέσεις

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αναπροσαρμογής των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα κινούνται στη ζώνη των 20 - 25 μονάδων βάσης.

Μένει να φανεί εάν οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη δημιουργία νέων προϊόντων ή θα περιοριστούν σε αλλαγές στα υφιστάμενα προϊόντα τους.