A- A+
Τρία νέα επενδυτικά προϊόντα που νικούν σε αποδόσεις τις προθεσμιακές καταθέσεις

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς από τις τράπεζες το λανσάρισμα νέων επενδυτικών λύσεων που κερδίζουν τις προθεσμιακές αποδόσεις, ως προς τις αποδόσεις.

Πρόκειται για προϊόντα που απευθύνονται σε συντηρητικούς κατά βάση αποταμιευτές, οι οποίοι αναζητούν προγράμματα μέσω των οποίων μπορούν να κερδίσουν περισσότερους τόκους και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από τη Δευτέρα 15 Απριλίου, τρία νέα επενδυτικά προϊόντα που μπορούν να επιτύχουν αυτό το στόχο είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Πώς λειτουργούν

Τα συγκεκριμένα προγράμματα διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

- 100% εγγύηση - διακύμανση επιτοκίου

Ο αποταμιευτής έχει απόλυτη προστασία στο αρχικό του κεφάλαιο και κερδίζει ένα σίγουρο επιτόκιο ό,τι κι αν γίνει.

Στο καλό σενάριο όμως, ανάλογα με τους όρους κάθε προϊόντος, η απόδοσή του μπορεί να φτάσει σε επίπεδα υπερδιπλάσια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Άρα το μόνο που ρισκάρει κάποιος που επενδύει σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι οι τόκοι που θα λάμβανε από την τοποθέτησή του σε ένα λογαριασμό προθεσμίας.

Το αντάλλαγμα για αυτόν τον κίνδυνο είναι ένα καλύτερο υπό προϋποθέσεις επιτόκιο


- Χωρίς προστασία - Προβλεψιμότητα απόδοσης

Στα προγράμματα αυτής της κατηγορίας ο επενδυτής δεν έχει διασφαλισμένο το αρχικό του κεφάλαιο.

Ωστόσο το ρίσκο απώλειας είναι περιορισμένο, λόγω του είδους της επένδυσης, ενώ υπάρχει και υψηλός βαθμός προβλεψιμότητας για την απόδοση.

Επίσης, μπορεί να εξασφαλιστεί ένα υψηλό όφελος για διάστημα από 2 έως και 5 έτη, πιάνοντας και την περίοδο που τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα έχουν υποχωρήσει αισθητά.

ADVERTISEMENT

Οι νέες επιλογές

Αναλυτικότερα, το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμα τα ακόλουθα τρία νέα επενδυτικά προϊόντα:

- Καταθέσεις Δυναμικών Αποδόσεων

Θα διατίθεται από την Τράπεζα Πειραιώς έως και τις 19 Απριλίου η έκδοση «EUR/USD DOUBLE NO TOUCH» της σειράς προϊόντων «Καταθέσεις Δυναμικών Αποδόσεων».

Είναι εξάμηνης διάρκειας προϊόν με 100% εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο και διασφαλισμένο σε κάθε περίπτωση επιτόκιο 0,5% στη λήξη.

Από εκεί και πέρα, η ετησιοποιημένη απόδοση θα διαμορφωθεί στο 3,5%, εάν κατά τη διάρκεια του 6μήνου η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κινηθεί εντός του ακόλουθου εύρους σε σχέση με την αρχική της παρατήρηση:

Ανώτατη τιμή: +0,053 - Κατώτατη τιμή: -0,053

Δηλαδή, ο επενδυτής μπορεί να κερδίσει το μέγιστο δυνατό επιτόκιο, είτε το ευρώ ανατιμηθεί ή υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου.

Το ελάχιστο ποσό για επένδυση στο συγκεκριμένο προϊόν είναι οι 10.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

- ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙV 24months - Ομολογιακό

Πρόκειται για το νέο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο που θα διαθέτει η Εθνική Τράπεζα έως και τις 31/5/2024.

Το προϊόν είναι διετούς διάρκειας, που σημαίνει ότι στις 29/5/2026 το ενεργητικό του θα ρευστοποιηθεί και τα χρήματα θα διανεμηθούν στους μεριδιούχους.

Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές ομολόγων επιδιώκει στη λήξη του να προσφέρει διασφάλιση του επενδεδυμένου κεφαλαίου και να πετύχει συνολική απόδοση της τάξης του 4,20% έως 4,70%.

Δηλαδή η μέση ετήσια απόδοση εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 2,1% και 2,35%.

Καθώς το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει 24 μήνες διάρκεια, η ομάδα διαχείρισης επιδιώκει να «κλειδώσει» την μελλοντική αξία του χαρτοφυλακίου κατά την ημερομηνία λήξης ανεξάρτητα από τις κινήσεις των επιτοκίων.

Για να επιτευχθεί αυτή η στρατηγική, τα ομόλογα που αγοράζονται κατά την έναρξη του αμοιβαίου κεφαλαίου επιδιώκεται να διακρατηθούν έως τη λήξη τους.

ADVERTISEMENT

- Δομημένο προϊόν «Επενδυτικό Νέας Γενιάς»

Πρόκειται για προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου και εξασφαλισμένης ελάχιστης απόδοσης στη λήξη, το οποίο θα διαθέτει η Εθνική Τράπεζα έως και τις 26 Απριλίου.

Είναι τετραετούς διάρκειας. Όσοι διακρατήσουν το προϊόν έως τη λήξη, πέραν της εγγύησης του αρχικού τους κεφαλαίου θα κερδίσουν συνολική απόδοση 4%.

Από εκεί και πέρα το πόσο πιο υψηλή θα είναι η απόδοση εξαρτάται από την πορεία του αμοιβαίου κεφαλαίου «ΔΗΛΟΣ Στρατηγικών Τοποθετήσεων - Μικτό εξωτερικού».

Συγκεκριμένα, ο επενδυτής συμμετέχει στην απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου με 50% και ανώτατο όριο ως προς τα κέρδη του το 40%.

Τα σενάρια λοιπόν ως προς την απόδοση στη λήξη είναι τρία:

- Αν η τιμή του Α/Κ υποχωρήσει ή ενισχυθεί έως και 8%, το συνολικό κέρδος για τον επενδυτή θα φτάσει το 4%

- Αν ενισχυθεί από 8% έως και 80% ο επενδυτής θα λάβει το 50% της ανόδου

- Αν ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 80%, σε όλες τις περιπτώσεις το συνολικό κέρδος θα φτάσει το 40%