A- A+
Εθνική Τράπεζα: Νέο 4ετές επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου με απόδοση συνδεδεμένη με Α/Κ

Στη διάθεση του αποταμιευτικού κοινού έθεσε η Εθνική Τράπεζα ένα νέο 4ετές επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου, με απόδοση συνδεδεμένη με την πορεία αμοιβαίου κεφαλαίου.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη έκδοση της σειράς προϊόντων με την ονομασία «Επενδυτικό Νέας Γενιάς», που διατίθεται για ποσά από 10.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Εγγύηση αρχικού κεφαλαίου στη λήξη 100%

- Εγγυημένη απόδοση στη λήξη 4% επί του αρχικού κεφαλαίου επένδυσης. Η εν λόγω εγγυημένη απόδοση ισχύει μόνο εφόσον ο πελάτης διακρατήσει το προϊόν μέχρι την ημερομηνία λήξης.

- Συμμετοχή του πελάτη κατά 50% στην αύξηση της τιμής του Α/Κ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ με ανώτατο όριο τη μέγιστη δυνητική απόδοση στη λήξη.

- Μέγιστη δυνητική απόδοση στη λήξη 40%.Το εν λόγω όριο ενεργοποιείται σε περίπτωση που η άνοδος (θετική μεταβολή) της τιμής του αμοιβαίου κεφαλαίου ξεπεράσει το 80%.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα απόδοσης

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πως θα υπολογιστεί η απόδοσή σας στη λήξη της 4ετίας, με βάση την μεταβολή της τιμής του συνδεδεμένου αμοιβαίου κεφαλαίου:

- Αν αυξηθεί κατά 85%, θα λάβετε το 140% του αρχικού σας κεφαλαίου

- Αν αυξηθεί κατά 30%, θα λάβετε το 115% του αρχικού σας κεφαλαίου

- Αν αυξηθεί κατά 10%, θα λάβετε το 105% του αρχικού σας κεφαλαίου

- Αν σημειώσει απώλειες, όσες κι αν είναι αυτές, θα λάβετε το 104% του αρχικού σας κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια που παρουσιάζει η τράπεζα στο «Έγγραφο βασικών Πληροφοριών», η απόδοσή σας αν επενδύσετε 10.000 ευρώ και διατηρήσετε το προϊόν έως τη λήξη της 4ετίας, διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

- Ακραίων καταστάσεων / Δυσμενές: 10.300 ευρώ με μέση ετήσια απόδοση 0,75%

- Μετριοπαθές: 10.413,41 ευρώ με μέση ετήσια απόδοση 1,03%

- Ευνοϊκό: 11.645,28 ευρώ με μέση ετήσια απόδοση 4,11%

Όπως φαίνεται παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν θα υποστείτε απώλεια επί του αρχικού σας κεφαλαίου, ενώ θα λάβετε και μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση.

Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλύτερη απόδοση καταγράψει το συνδεδεμένο αμοιβαίο κεφάλαιο, τόσο υψηλότερο θα είναι το συνολικό σας κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα λάβετε από αυτό το προϊόν εξαρτάται από τις μελλοντικές επιδόσεις της αγοράς, οι οποίες στο μέλλον είναι αβέβαιες και δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια.

Τα σενάρια που παρουσιάζονται είναι παραδείγματα που βασίζονται σε προηγούμενα αποτελέσματα και σε ορισμένες παραδοχές. Οι αγορές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολύ διαφορετικά στο μέλλον.

ADVERTISEMENT

Δυνατότητα πρόωρης διακοπής

Σημειώνεται ότι ο πελάτης έχει τη δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης, οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Οι τιμές προεξόφλησης είναι διαθέσιμες στο δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Στην περίπτωση αυτή το εναπομένον ποσό χρειάζεται να υπερβαίνει ή να είναι ίσο με 10.000 ευρώ, διαφορετικά προεξοφλείται το συνολικό ποσό επένδυσης.

Η εξαγορά γίνεται στις τρέχουσες αξίες. Ως εκ τούτου, αν το αμοιβαίο κεφάλαιο καταγράφει απώλειες, θα υποστείτε ζημιά.

Για το λόγο αυτό συνίσταται η διακράτηση του προϊόντος μέχρι τη λήξη της 4ετίας. Εκτός κι αν το αμοιβαίο κεφάλαιο καταγράφει κέρδη, οπότε έχει νόημα η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας.

Για παράδειγμα, στο ευνοϊκό σενάριο που παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα, είναι πιθανό μετά από ένα χρόνο να κερδίσετε καθαρή απόδοση 6,35%.