A- A+
Πόσους τόκους θα κερδίσετε μέσω εντόκων γραμματίων το 2024 ανά 10.000 ευρώ

Σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων διατηρούνται, παρά την υποχώρησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή βραχυπρόθεσμης αποταμίευσης, διάρκειας το πολύ έως και 12 μηνών, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα συμφέρουσα στην τρέχουσα συγκυρία.

Κι αυτό διότι χωρίς ρίσκο οι καταθέτες μπορούν να κερδίσουν ετησιοποιημένες αποδόσεις που κινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από το 3,7%.

Πώς κερδίζετε

Όλοι έχουν τη δυνατότητα μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Κατά την αγορά, πληρώνουν ένα ποσοστό της ονομαστικής αξίας των τίτλων και στη λήξη τους καταβάλλεται το 100% αυτής.

Δηλαδή οι τόκοι εισπράττονται μαζί με το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης στη λήξη του εκάστοτε τίτλου.

Επίσης, οι τόκοι δεν φορολογούνται, όπως συμβαίνει στις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά αποδίδονται καθαροί στους επενδυτές.

Σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα ρευστοποίησης του τίτλου οποτεδήποτε, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές, που δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα για 10.000 ευρώ

Για να καταλάβετε πόσα μπορείτε να κερδίσετε μέσω εντόκων γραμματίων, ετοιμάσαμε ένα πίνακα με τους τόκους που είστε σε θέση να διεκδικήσετε σήμερα.

Για τις ανάγκες της άσκησης υποθέσαμε ότι θα αποκτήσετε τίτλους ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στη λήξη του εντόκου γραμματίου θα λάβετε αυτό το ποσό, που θα περιλαμβάνει τόκους και κεφάλαιο.

Για να σας πιστωθούν τα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσετε σήμερα ένα ποσοστό τους.

Αναλυτικότερα, το ύψος της επένδυσής σας και οι τόκοι που θα κερδίσετε, με βάση τις τιμές κλεισίματος της 15ης Ιανουαρίου 2024, έχουν ως εξής:

Για παράδειγμα, αν αποκτήσετε τον τίτλο που λήγει στις 5 Απριλίου, θα πρέπει να πληρώσετε σήμερα 9.920 ευρώ για να λάβετε τότε τόκους ύψους 80 ευρώ, καθώς και το αρχικό σας κεφάλαιο.

ADVERTISEMENT

Οι επόμενες εκδόσεις

Πέραν όμως τα παραπάνω διαθέσιμων τίτλων, θα έχετε την ευκαιρία μέσα στο 2024 να επενδύσετε και σε άλλα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για προϊόνα με διάρκεια από 13 εβδομάδες (3 μήνες) έως και 52 εβδομάδες (12 μήνες), τα οποία θα δημοπρατηθούν εντός της χρονιάς.

Το επιτόκιό τους δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές.

Είναι βέβαιο όμως πως όταν ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις και στην αγορά των εντόκων γραμματίων.

Τα νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων θα μπορούν να αποκτηθούν με δύο τρόπους:

- Κατά τη δημοπρασία, με όριο τα 15.000 ευρώ μέσω προεγγραφών

- Στη δευτερογενή αγορά μετά την έκδοσή τους, χωρίς κανένα πλαφόν στο ύψος της επένδυσης

Από την άλλη, οι τίτλοι με διάρκεια 13 εβδομάδων, μπορούν να αποκτηθούν μόνο μέσω της δευτερογενούς αγοράς, αρχής γενομένης 2 ημέρες μετά τη δημοπρασία τους.

ADVERTISEMENT

Ο προγραμματισμός

Αναλυτικότερα, οι προγραμματισμένες εκδόσεις του α΄ εξαμήνου 2024 είναι οι εξής: