A- A+
Το κράτος μοιράζει τόκους στους καταθέτες μέσω ΕΓΕΔ και ομολόγων - Αποδόσεις ως 3,9%

Αντίδοτο στα μειούμενα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων εξακολουθεί να προσφέρει το ελληνικό δημόσιο, μέσω εντόκων γραμματίων και ομολόγων.

Οι αποταμιευτές, χωρίς ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο, μπορούν μέσω των κρατικών τίτλων να κερδίσουν επιτόκια που προσεγγίζουν ακόμη και το 4%.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους, για διάστημα από λίγους μήνες έως και αρκετά χρόνια, ανάλογα με την επιλογή τους.

Οι δύο εναλλακτικές

Οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους όσοι θέλουν να δανείσουν το κράτος για να κερδίσουν τόκους είναι δύο:

- Πρώτον, τα έντοκα γραμμάτια, η διάρκεια των οποίων μπορεί να φτάσει έως και τους 12 μήνες

- Δεύτερον, τα ομόλογα, με διάρκεια από 2 έως και 30 χρόνια

Η τρέχουσα περίοδος θεωρείται από τους διαχειριστές κατάλληλη για να κάνετε την επιλογή σας.

Κι αυτό διότι σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα από τον ερχόμενο Ιούνιο, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνονται, ωθώντας σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις τόσα στα έντοκα γραμμάτια, όσο και στα ομόλογα.

Επίσης, πολύ βασικό πλεονέκτημα της επένδυσης σε κρατικούς τίτλους είναι ότι δεν επιβαρύνεστε με φόρο, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις.

Οι τόκοι θα σας αποδοθούν καθαροί, χωρίς την παρακράτηση του 15%.

ADVERTISEMENT

Οι τρέχουσες αποδόσεις

Αναλυτικότερα, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις που προσφέρουν σήμερα ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

- Έντοκα γραμμάτια

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι τίτλοι που λήγουν από τις 8 Μαρτίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου της εφετινής χρονιάς.

Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα έκδοση 12μηνης διάρκειας, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές, αποκτώντας τους τίτλους στην ίδια τιμή που θα πληρώσουν οι θεσμικοί επενδυτές.

Συγκεκριμένα, κάθε φυσικό πρόσωπο κατά την τριήμερη διαδικασία των εγγραφών θα μπορεί να αποκτήσει τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ. Η απόδοσή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 3,5%.

Ακολούθως και χωρίς κανένα όριο ως προς το ύψος της επένδυσης, τα νέα ετήσια έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά.

ADVERTISEMENT

Το όφελος

Ως προς τα έντοκα γραμμάτια που βρίσκονται σε κυκλοφορία και είναι διαθέσιμα αυτήν την στιγμή, οι αποδόσεις ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Για να αποκτήσετε κάποιον από τους παραπάνω τίτλους, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα επίπεδα, λόγω των προμηθειών που θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Ακόμη κι έτσι όμως, όσοι αναζητούν ένα επενδυτικό προϊόν χωρίς ρίσκο, για να κλείδώσουν ένα υψηλό επιτόκιο, της τάξης του 3,5% ή μεγαλύτερο για μερικούς μήνες, μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν στα έντοκα γραμμάτια.

ADVERTISEMENT

- Ομόλογα

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτά που είναι διαθέσιμα σήμερα λήγουν από το 2026 έως και το 2052.

Οι αποδόσεις τους σε σχέση με τα έντοκα γραμμάτια είναι χαμηλότερες, ωστόσο εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επενδύοντας στους τίτλους αυτής της κατηγορίας, το τελικό σας όφελος εξαρτάται από δύο παράγοντες:

- Την τιμή στην οποία τους αγοράζετε, ως ποσοστό επί της ονομαστικής τους αξίας

- Το κουπόνι που διανέμει το δημόσιο κάθε χρόνο

Από αυτούς τους δύο παράγοντες προκύπτει η τελική ετησιοποιημένη απόδοσή σας στη λήξη. Δηλαδή πόσο θα κερδίζετε κάθε χρόνο κατά μέσο όρο μέχρι το κράτος να αποπληρώσει το ομόλογο.

Με βάση το τελευταίο κλείσιμο, η απόδοση στη λήξη στα διαθέσιμα ομόλογα διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

Φυσικά, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσετε τους τίτλους σας στη δευτερογενή αγορά, στις τρέχουσες τιμές.

Αν δε, επαληθευτεί το σενάριο μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 2% μέχρι το τέλος του 2025 και δεν προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, οι τιμές των ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά.

Αυτό θα σας επιτρέψει να ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας νωρίτερα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.