A- A+
Απόδοση 6% και 6μηνιαία καταβολή τόκων κλείδωσαν 5.000 ιδιώτες με το νέο ομόλογο της Intralot

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο ομόλογο 5ετούς διάρκειας της Intralot από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι κλείδωσαν για τα επόμενα 5 χρόνια απόδοση 6%.

Συνολικά 5.000 φυσικά πρόσωπα απέκτησαν τίτλους ονομαστικής αξίας 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε επενδυτής αγόρασε ομόλογα ονομαστικής αξίας 20.000 ευρώ.

Η προσφορά υπερκαλύφθηκε συνολικά κατά 1,55 φορές, με το υψηλό επιτόκιο που θα πληρώσει η Intralot να αποτελεί πόλο έλξης.

Πόσοθα  κερδίσουν

Όσοι απέκτησαν το νέο τίτλο της Intralot εξασφάλισαν για την επόμενη 5ετία μία ετησιοποιημένη απόδοση 6%.

Επιπλέον, η εταιρεία θα καταβάλλει τους τόκους, βάση του συγκεκριμένου κουπονιού κάθε 6μηνο, προσφέροντας στους ομολογιούχους ένα τακτικό εισόδημα.

Οι νέοι τίτλοι θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μέσω αυτής οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στο συγκεκριμένο ομόλογο. Η αγορά σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο γίνεται στις τρέχουσες τιμές, που εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Όσο πιο χαμηλή η τιμή, στην οποία θα αγοράσετε τους τίτλους, τόσο υψηλότερο θα είναι και το τελικό σας όφελος.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Σημειώνεται ότι μέσω της αγοράς του ΧΑ οι ιδιώτες μπορούν να τοποθετηθούν και σε άλλους ομολογιακούς τίτλους επιχειρήσεων, που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.

Αυτή τη στιγμή, πέραν των νέων τίτλων της Intralot, είναι διαθέσιμα 21 ομόλογα, που λήγουν από το 2025 έως και το 2030 και προσφέρουν αποδόσεις που φτάνουν ως το 5,30%.

Σε όλους τους τίτλους οι τόκοι καταβάλλονται κάθε εξάμηνο. Οι αποδόσεις τους με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής ανέρχονταν στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Πώς υπολογίζεται το όφελος

Κατ΄ αρχάς αποκτάτε το ομόλογο σε μία συγκεκριμένη τιμή, που συνιστά ποσοστό της ονομαστικής της αξίας και στη λήξη του λαμβάνετε πίσω το 100%.

Αν αυτή ανέρχεται πχ. σε 98%, στη λήξη του ομολόγου θα πάρετε πίσω 100%. Άρα θα έχετε κέρδος από τη συγκεκριμένα διαφορά.

Με ποσό επένδυσης λοιπόν τις 9.800 ευρώ θα πάρετε τη λήξη του ομολόγου 10.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, αν η τρέχουσα τιμή είναι υψηλότερη από το 100%, θα πάρετε στη λήξη λιγότερα χρήματα. Πχ. αν είναι στο 102% θα καταβάλλετε σήμερα 10.200 ευρώ και στη λήξη θα σας επιστραφούν 10.000 ευρώ,

Η τελική σας απόδοση όμως δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή αγοράς, αλλά και από τόκους που θα λάβετε κατά τη διάρκεια του ομολόγου.

Αυτοί εξαρτώνται από το επιτόκιο της εκάστοτε έκδοσης, που φαίνεται στον παραπάνω πίνακα (Τρέχον Επιτόκιο).

Αν πχ. αυτό ανέρχεται σε 3% και έχετε αποκτήσει τίτλους ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ, θα λαμβάνετε κάθε εξάμηνο 150 ευρώ τόκους.

ADVERTISEMENT

Η συνολική απόδοση

Το τελικό σας όφελος λοιπόν εξαρτάται από δύο παράγοντες:

- Την τιμή στην οποία αποκτάτε τον εκάστοτε τίτλο

- Το κουπόνι που διανέμει κάθε 6μηνο.

Για να μην μπλέκεστε λοιπόν με αυτά, στον παραπάνω πίνακα θα δείτε την πραγματική ετησιοποιημένη απόδοσή σας στη λήξη.

Πρόκειται για τη δεύτερη στήλη του πίνακα με την ονομασία «Απόδοση στη Λήξη», η οποία λαμβάνει υπόψιν και τις δύο παραπάνω παραμέτρους, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τις διάφορες εναλλακτικές σας.

Με τα βάση το κλείσιμο της 23ης Φεβρουαρίου λοιπόν, μπορείτε να κλειδώσετε για διάστημα έως και 6 περίπου έτη, αποδόσεις που φτάνουν έως το 5,30%.

Φυσικά, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσετε τους τίτλους σας στη δευτερογενή αγορά, στις τρέχουσες τιμές.

Αν δε, επαληθευτεί το σενάριο μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 2% μέχρι το τέλος του 2025 και δεν προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, οι τιμές των ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά.

Αυτό θα σας επιτρέψει να ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας νωρίτερα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.