A- A+
Το καλύτερο 12μηνο αποταμιευτικό προϊόν αν έχετε ως 15.000 ευρώ - Απόδοση στο 3,5%

Την ευκαιρία να κλειδώσουν μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους για ένα ολόκληρο χρόνο θα έχουν αυτό το τριήμερο όλοι οι καταθέτες.

Την Τρίτη 5 Μαρτίου ανοίγουν οι εγγραφές για το νέο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων, το οποίο θα διατεθεί κατά τη δημοπρασία και σε φυσικά πρόσωπα.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιώτες θα μπορούν να αποκτήσουν τους νέους τίτλους στην τιμή που θα τους αγοράσουν οι θεσμικοί επενδυτές, εξασφαλίζοντας την ίδια ακριβώς απόδοση.

Πώς το αποκτάτε

Όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νέο έντοκο γραμμάτιο θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Η προθεσμία για την υποβολή του σχετικού αιτήματος λήγει την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε μερίδα ΣΑΤ. Αν έχετε στο παρελθόν αγοράσει μετοχές διεθέτετε σίγουρα.

Αν όχι, η διαδικασία ανοίγματος είναι εξαιρετική απλή και δεν απαιτεί άλλα δικαιολογητικά πέραν της αστυνομικής σας ταυτότητας..

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να αποκτήσει τίτλους ονομαστικής αξίας έως και 15.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Πόσο θα κερδίσετε

Στην αμέσως προηγούμενη έκδοση εντόκου γραμματίου ετήσιας διάρκειας τον περασμένο Δεκέμβριο η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,70%.

Ωστόσο με δεδομένες τις προσδοκίες για έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, το όφελος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στην επικείμενη δημοπρασία.

Με βάση τις τάσεις που επικρατούν αυτήν την στιγμή στην αγορά των εντόκων γραμματίων, εκτιμάται ότι η απόδοση της έκδοσης θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη του 3,5%.

Στην προκειμένη περίπτωση αποκτάτε το έντοκο γραμμάτιο σε τιμή χαμηλότερης της ονομαστικής του αξίας και στη λήξη λαμβάνετε το 100% αυτής.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Στο πιο πιθανό σενάριο οι νέοι τίτλοι θα διατεθούν κατά τη δημοπρασία στο 96,5% περίπου της ονομαστικής τους αξίας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν εξαντλήσετε το όριο των 15.000 ευρώ, θα καταβάλλετε για την αγορά τους περί τα 14.480 ευρώ.

Στη λήξη τους, στις 7 Μαρτίου του 2025, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ. Δηλαδή θα κερδίσετε συνολικά τόκους ύψους 520 ευρώ.

Οι τόκοι αυτοί αποδίδονται καθαροί, καθώς στα έντοκα γραμμάτια δεν επιβάλλεται φορολογία, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις, που επιβαρύνονται με συντελεστή 15%.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Όσοι δεν προλάβουν την προθεσμία της ερχόμενης Πέμπτης ή θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στο συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο, μπορούν από την Παρασκευή 8 Μαρτίου να τοποθετηθούν σε αυτό μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Σε αυτήν την περίπτωση, η απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με αυτήν της δημοπρασίας, λόγω των προμηθειών που θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Ακόμη κι έτσι όμως, όσοι αναζητούν ένα επενδυτικό προϊόν χωρίς ρίσκο, για να κλειδώσουν ένα υψηλό επιτόκιο, σε κάθε περίπτωση υψηλότερο του 3%, μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν στα έντοκα γραμμάτια.

Εξάλλου, σε κυκλοφορία βρίσκεται πλήθος εντόκων γραμματίων με διαφορετική ημερομηνία λήξης, με επίσης πολύ καλές αποδόσεις.

Και αυτοί οι τίτλοι είναι διαθέσιμοι μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Οι αποδόσεις τους, με βάση το τελευταίο κλείσιμο, είναι οι εξής: