A- A+
Τι ύψος στεγαστικού δανείου μπορείτε να πάρετε βάση ηλικίας και εισοδήματος

Ξαναζεσταίνεται σταδιακά η αγορά των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας, μετά από αρκετά χρόνια πιστωτικής συρρίκνωσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το ενδιαφέρον για δάνεια που χρηματοδοτούν την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας αυξάνεται σταθερά από το τέλος του 2018, όπως δείχνει ο αριθμός των αιτήσεων στις τράπεζες.

Επιπλέον, έχουν λανσαριστεί νέα πιο ελκυστικά προϊόντα με χαμηλά σταθερά επιτόκιο για διάστημα έως και 30 έτη, τα οποία κινούνται στην περιοχή του 3% - 4%.

Πόσο δάνειο μπορείτε να πάρετε

Ποιοι όμως μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο και ποιο μπορεί να είναι το ύψος του;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να σας χορηγηθεί ένα δάνειο είναι να διαθέτετε το 20% της αξίας αγοράς ή του κόστους ανέγερσης ενός ακινήτου.

Για κάθε δηλαδή 80.000 ευρώ δανείου θα πρέπει να συνεισφέρετε 20.000 ευρώ, που αποτελούν τη δική σας συμμετοχή στο εκάστοτε εγχείρημα.

Από εκεί και πέρα το ύψος του δανείου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το εισόδημά σας.

ADVERTISEMENT

Ο βασικός κανόνας

Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες χορηγούν δάνειο με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης που μπορείτε να πληρώνετε.

Για τον υπολογισμό αυτό, χρησιμοποιείται το 40% του καθαρού, μετά από όλους τους φόρους, εισοδήματός σας, αφαιρουμένων άλλων δόσεων που πληρώνετε για δάνεια.

Δηλαδή αν το καθαρό μηνιαίο εισόδημά σας είναι 1.000 ευρώ, η τράπεζα θεωρεί ότι μπορείτε να διαθέσετε για την εξόφληση του δανείου 400 ευρώ κάθε μήνα.

Αν πληρώνετε δόσεις για άλλα δάνεια αυτές αφαιρούνται και γίνεται επανυπολογισμός.

Στο παραπάνω παράδειγμα αν ο δανειολήπτης πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για καταναλωτικό δάνειο, τότε η δόση του στεγαστικού του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Ο παράγοντας ηλικία

Το δεύτερο σημαντικό κριτήριο για τη χορήγηση δανείου είναι η ηλικία του ενδιαφερόμενου.

Οι τράπεζες θέλουν το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, με βάση τη δόση που αντέχει το εισόδημα του δανειολήπτη, να έχει εξοφληθεί μέχρι να φτάσει τα 70 έτη.

Άρα όσο πιο μικρή είναι η ηλικία, τόσο μεγαλύτερο είναι το ύψος του δανείου, λόγω της δυνατότητας για μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης.

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπετε πόσο δάνειο δικαιούστε με βάση το καθαρό σας εισόδημα και την ηλικία σας:

* Θεωρείται ότι δεν έχετε άλλες δανειακές υποχρεώσεις και ότι το επιτόκιο ανέρχεται σε 3%