A- A+
Θεσσαλία: Θα «τρέχουν» οι τόκοι για όσους αναστείλουν τις πληρωμές στα δάνειά τους

Τη δυνατότητα για αναστολή στις πληρωμές των δόσεων των δανείων τους δίνουν οι τράπεζες στους πληγέντες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι δανειολήπτες από την περιφέρεια Θεσσαλίας μπορούν κατόπιν αιτήματος, να σταματήσουν έως και το τέλος του 2023 την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Επιπλέον, για το ίδιο διάστημα αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.

Υποβολή αιτήματος

Σημειώνεται ότι η παραπάνω διευκόλυνση στις αποπληρωμές παρέχεται μόνο κατόπιν αιτήματος από την πλευρά του δανειολήπτη.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι καλούνται να ζητήσουν την αναστολή με όλα τα μέσα επικοινωνίας, δηλαδή τόσο ηλεκτρονικά μέσω e-mail, όσο και με φυσική παρουσία στην τράπεζα συνεργασίας τους.

Η αναστολή πάντως δεν συνεπάγεται χάρισμα τόκων. Κατά τη διάρκειά της, οι δόσεις που δεν καταβάλλονται κεφαλαιοποιούνται.

Προστίθενται δηλαδή στην υφιστάμενη οφειλή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει υπόλοιπο 10.000 ευρώ στην τράπεζα και δεν πληρώσει δόσεις ύψους 1.000 έως το τέλος του έτους, από την 1/1/2024 θα χρωστά 11.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Ξεχωριστή αντιμετώπιση

Από εκεί και πέρα όμως, η περίπτωση κάθε δανειολήπτη θα εξετάζεται ξεχωριστά, για την εφαρμογή της κατάλληλης ρύθμισης των οφειλών του.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η πολιτεία, οι τράπεζες θα εξετάζουν την παροχή φθηνών δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Για παράδειγμα, σε επιχειρήσεις θα χορηγούν ρευστότητα τόσο σε κεφάλαιο κίνησης για την επαναλειτουργία τους, όσο και σε δάνεια για την αντικατάσταση ή επισκευή παγίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειολήπτες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με σύμβουλο της τράπεζάς τους, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες λύσεις, τόσο για την αναδιάρθρωση του παλαιού τους χρέους, όσο και για την κάλυψη των αναγκών για την επιστροφή στην κανονικότητα.