A- A+
Μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά οι τιμές των σπιτιών - Οι εκτιμήσεις για την πορεία τους ως το 2025

Με διψήφιο ποσοστό συνεχίστηκε και το β΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς η άνοδος των τιμών των κατοικιών, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε η κεντρική τράπεζα από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκύπτει ότι την υπό εξέταση περίοδο οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 13,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 90,6, απέχοντας ελάχιστα πλέον από τα υψηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στο τέλος της δεκαετίας του 2000.

Αντίστοιχα, ο δείκτης των νεόδμητων έχει ενισχυθεί στο 95. Από την άλλη, έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν τα πιο παλαιά ακίνητα, ο δείκτης των οποίων βρίσκεται στο 87,8.

ADVERTISEMENT

Κερδίζουν έδαφος τα μεταχειρισμένα

Πάντως, τα τελευταία έχουν αρχίσει να αναπληρώνουν το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών ήταν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο υψηλότερος για τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 5 ετών.

Συγκεκριμένα, στα νεόδμητα διαμορφώθηκε σε 13,8% και στα «μεταχειρισμένα» σε 14,1%, ενώ οι αντίστοιχες μεταβολές του α΄ τριμήνου 2023 ήταν 13,4% και 16,2%.

Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε κατά το β΄ τρίμηνο του 2023 σε:

- 14,1% στην Αθήνα

- 16,4% στη Θεσσαλονίκη

- 14,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις

- 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας

ADVERTISEMENT

Η «τελική» άνοδος του 2022

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία των τιμών το 2022.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Πανελλαδικά, οι οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,8% έναντι αύξησης 7,6% το 2021.

- Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 11,4% το 2022, έναντι ρυθμού αύξησης 7,2% το 2021.

- Κατά γεωγραφική περιοχή η ετήσια αύξηση των τιμών ήταν 13,8% στην Αθήνα, 12,6% στη Θεσσαλονίκη, 10,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

ADVERTISEMENT

Έρχεται περαιτέρω αύξηση

Για τη συνέχεια οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι ευοίωνες. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προβλέπει ότι τουλάχιστον έως το τέλος του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Τις ανατιμήσεις θα τροφοδοτήσει από τη μία πλευρά η μικρότερη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση και από την άλλη το υψηλό κατασκευαστικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι τη διετία 2023 - 2024 οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 7% κατά μέσο όρο ετησίως.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, οι τρέχουσες τάσεις αλλά και τα βασικά ευρήματα της ανάλυσης επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε πιο πρώιμο σημείο του κύκλου ανάκαμψης, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης που παρέμειναν σε έντονα ανοδική τροχιά για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Αρκετές μάλιστα από αυτές έχουν εισέλθει σε φάση διόρθωσης, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

ADVERTISEMENT

Η υπερβάλλουσα ζήτηση

Κατά τους αναλυτές του συστημικού ομίλου, οι ενδείξεις υπερβάλλουσας ζήτησης – τουλάχιστον όσον αφορά άμεσα εμπορεύσιμα ακίνητα – και το αυξημένο κόστος κατασκευής προοιωνίζουν ανθεκτική ανοδική τάση στις τιμές, σε ορίζοντα τουλάχιστον διετίας, παρά τις προκλήσεις που θέτει το νέο επιτοκιακό περιβάλλον διεθνώς.

Όπως αναφέρουν, δεδομένης της εξισορρόπησης της αγοράς το 2022 και της εμφάνισης κάποιων ενδείξεων υπερβάλλουσας ζήτησης, η μετακύλιση του αυξανόμενου κατασκευαστικού κόστους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών, επεξηγώντας περίπου το 60% της ανατίμησης κατά το 1ο τρίμηνο του 2023.

Ως εκ τούτου, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος και η ανθεκτική ζήτηση αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών κατοικιών βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας – για πρώτη φορά σε μια δεκαετία – το λόγο του δείκτη τιμών ακινήτων προς το διαθέσιμο εισόδημα άνω του μ.ο. της Ευρωζώνης στα τέλη του 2023 και το 2024.