A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Το τρικ με τα αυξανόμενα επιτόκια - Crash - test για €100.000

Οι προθεσμιακές καταθέσεις με αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού επιτόκια αποτελούν πλέον την πλειονότητα των προϊόντων της κατηγορίας.

Οι τράπεζες κατά τον τελευταίο κύκλο αύξησης των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας προχώρησαν στη δημιουργία νέων προγραμμάτων με αυτό το χαρακτηριστικό.

Στην προκειμένη περίπτωση τα επιτόκια ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα και όσο περνούν τα τρίμηνα αναπροσαρμόζονται υψηλότερα.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους καταθέτες, ανά μήνα ή τρίμηνο, ανάλογα με τη συχνότητα καταβολής των τόκων, να διακόπτουν χωρίς καμία ποινή την προθεσμιακή τους.

Ποια είναι η λογική

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες ναι μεν ενίσχυσαν την ανταμοιβή των καταθετών, αλλά για τη μεγιστοποίησή της απαιτείται η διατήρηση της κατάθεσης μέχρι και τη λήξη της.

Τα επιτόκια μπορεί να ξεκινούν ακόμη και χαμηλότερα του 0,50%, ωστόσο στο τελευταίο τρίμηνο μπορεί να φτάσουν έως και το 5%.

Ο σχεδιασμός αυτός έγινε σε μία περίοδο που η αγορά ανέμενε σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια στην ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες για να αποφύγουν την πληρωμή υψηλών τόκων στην αρχή της κατάθεσης, επέλεξαν να δημιουργήσουν προγράμματα με κλιμακούμενες αποδόσεις.

Έτσι, εάν ο καταθέτης επιλέξει να αποχωρήσει νωρίτερα από κάποιο προϊόν, μπορεί να μην επιβάλλεται πέναλτι, αλλά χάνει το υψηλό επιτόκιο των επόμενων περιόδων εκτοκισμού.

ADVERTISEMENT

Τι να προσέξετε

Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο προτού επιλέξετε ένα προϊον να ελέγξετε πως εξελίσσονται τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.

Κι αυτό διότι αν έχετε σκοπό ή προκύψει η ανάγκη να διακόψετε την προθεσμιακή κατάθεση πριν την λήξη της, θα χάσετε τα υψηλά επιτόκια των μηνών που ακολουθούν.

Για παράδειγμα, αν εκτιμάτε πως είναι πιθανό να αποχωρήσετε από ένα πρόγραμμα στους έξι μήνες, θα πρέπει να συγκρίνετε τις αποδόσεις για αυτήν τη διάρκεια.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προϊόντων του Moneyonline έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται τόσο τα προϊόντα με τη διάρκεια που επιλέξατε, όσο και εκείνα που είναι μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά σπάνε χωρίς κόστος την ημέρα καταβολής των τόκων.

Με τον τρόπο αυτό έχετε την πλήρη εικόνα της αγοράς για την περίοδο που σας ενδιαφέρει.



ADVERTISEMENT

Τα αυξανόμενα επιτόκια

Για να πάρετε μία γεύση για το πως μεταβάλλονται οι αποδόσεις, ετοιμάσαμε έναν πίνακα με την εξέλιξη των επιτοκίων για προθεσμιακή κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ, 12 μηνών:

Κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση