A- A+
Οι πιο αποδοτικές προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια 1 μήνα - Όλα τα επιτόκια

Ετησιοποιημένες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 2,3% για διάστημα ενός μήνα προσφέρουν  οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων σήμερα.

Οι λογαριασμοί αυτής της διάρκειας απευθύνονται κυρίως σε όσους αναμένουν νέες αυξήσεις στα επιτόκια των τραπεζών το επόμενο διάστημα, αλλά δεν θέλουν να χάνουν τόκους μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες μετά το μαζικό κύκλο ενίσχυσης των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις το Φεβρουάριο, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία άλλη κίνηση, παρά την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης (22/3).

Τι θα καθορίσει τη στάση τους

Το αν και πότε θα προχωρήσουν σε νέες αναπροσαρμογές της επιτοκιακής τους πολιτικής θα εξαρτηθεί από την πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων euribor.

Μέχρι στιγμής καταγράφεται σταθεροποίηση των συγκεκριμένων δεικτών στη ζώνη του 2,90%  - 3% για διάρκειες 1 και 3 μηνών, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ.

Αν διαφανεί ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ έχει φτάσει ή πλησιάζει στο υψηλό του, οι τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρήσουν σε άλλες αυξήσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Σημειώνεται πάντως πως είναι πιθανό η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του ΔΣ της που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαίου να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τους παρεμβατικούς της δείκτες.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε αναπροσαρμογές και στην επιτοκιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών.

ADVERTISEMENT

Οι καταθέσεις ενός μηνός

Στο πλαίσιο αυτό καθίστανται επίκαιρες οι προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 μήνα, ωσότου ξεκαθαρίσει δηλαδή η ευρωτράπεζα τις προθέσεις της.

Σήμερα, διατίθενται στην αγορά προγράμματα διάρκειας 1 μηνός, αλλά και μεγαλύτερης, που δίνουν την ευχέρεια πρόωρης διακοπής τους χωρίς ποινή πάνω στο μήνα.

Στην τελευταία περίπτωση ο καταθέτης αφού εισπράξει τους τόκους αυτής της περιόδου, έχει την ευχέρεια να αλλάξει προϊόν, εαν βρει καλύτερη απόδοση.

Στους ακόλουθους πίνακες παρουσιάζονται οι αποδόσεις με προγράμματα αρχικής διάρκειας ενός μήνα ή μεγαλύτερης, αλλά με δικαίωμα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων την ίδια περίοδο χωρίς πέναλντι.

Τα αποδοτικότερα προϊόντα για διάφορα ποσά είναι τα εξής:

(Για άλλα ποσά και διάρκειες συγκρίνετε όλα τα διαθέσιμα προϊόντα εδώ)

50.000 ευρώ


ADVERTISEMENT


100.000 ευρώ


ADVERTISEMENT


150.000 ευρώ


ADVERTISEMENT


200.000 ευρώ