A- A+
Με κούρεμα 50% από το Φεβρουάριο τα επιτόκια των τρεχούμενων λογαριασμών

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το Φεβρουάριο το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών πρώτης ζήτησης, τρεχούμενων και ταμιευτηρίου, καθώς πέρασαν στα στατιστικά της ΤτΕ οι περικοπές των τραπεζών.

Πρόκειται για αναπροσαρμογές που έγιναν στις αρχές του έτους, κατά βάση σε λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης, που έχουν μεγαλύτερα επιτόκια και ανέβαζαν το μέσο όρο της κατηγορίας των τρεχούμενων λογαριασμών.

Μετά τις μειώσεις αυτές, η μέση απόδοση στους τρεχούμενους λογαριασμούς υποχώρησε στο 0,08% από 0,17% ένα μήνα νωρίτερα.

Δηλαδή η πτώση ξεπέρασε το 50%. Την ίδια περίοδο το μέσο επιτόκιο στο Ταμιευτήριο διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,03% από 0,04% τον Ιανουάριο.

Έτσι, η μέση απόδοση της κατηγορίας των λογαριασμών πρώτης ζήτησης ιδιωτών, στα προϊόντα δηλαδή που οι αναλήψεις επιτρέπονται ελεύθερα, έχει πλέον πέσει στο 0,04%.

Μείωση και στις προθεσμιακές

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις προθεσμιακές καταθέσεις, που σημείωσαν το Φεβρουάριο ιστορικό χαμηλό στις μέσες αποδόσεις.

Στα προϊόντα διάρκειας έως και 1 έτος που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα, το μέσο επιτόκιο έπεσε στο 0,31% από 0,34% τον Ιανουάριο

Το ίδιο διάστημα, οι προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 έτος για επιχειρήσεις υποχώρησε στο 0,35%, ελάχιστα δηλαδή πάνω από το επιτόκιο των ιδιωτών, παρά τα υψηλότερα μέσα υπόλοιπα της κατηγορίας.

Πλέον, το κόστος που πληρώνουν οι τράπεζες για όλες τις καταθέσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώνεται σε 0,15%.

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα επιτόκια