A- A+
Μήπως τελικά οι ελληνικές προθεσμιακές καταθέσεις είναι ελκυστικές;

Η μεγάλη διακύμανση στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων τις τελευταίες ημέρες λόγω του κορωνοϊού δείχνει πόσους κινδύνους κρύβουν οι επενδύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή μηδενικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την εγχώρια αγορά.

Μετά από αλλεπάλληλες περικοπές στα επιτόκιά τους, οι τράπεζες προσφέρουν πλέον αποδόσεις στα προγράμματα σταθερού εισοδήματος, που δεν ξεπερνούν το 0,30% στους συστημικούς ομίλους.

Η ανάληψη ρίσκου και οι κίνδυνοι

Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικά στελέχη καλούν σε κάθε ευκαιρία τους καταθέτες που θέλουν να πετύχουν ένα καλύτερο επιτόκιο να αναλάβουν ρίσκο.

Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος και προσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου. Όσο μικρός και αν είναι ωστόσο, δεν παύει να επηρεάζει την τελική απόδοση των χρημάτων μας.

Το τελευταίο κραχ στις αγορές, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην Ευρώπη, δείχνει πόσο ευμετάβλητες μπορεί να είναι οι μετοχικές αξίες.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ώρες στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός.

Το μόνο σίγουρο προϊόν

Οι μόνοι που δεν κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα είναι εκείνοι που διατηρούν καταθέσεις στις τράπεζες.

Αν λοιπόν είστε από αυτούς που δεν θέλουν να ρισκάρουν τα χρήματά τους σε κανένα βαθμό, η λύση των προθεσμιακών καταθέσεων είναι η πλέον συμφέρουσα.

Αν αναλογιστούμε δε ότι τα επιτόκια στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πλέον διαμορφωθεί ελάχιστα πάνω από το 0%, τότε οι σημερινές αποδόσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι συγκρητικά ελκυστικές.

Και επειδή σύντομα οι τράπεζες θα μειώσουν κι άλλο τα επιτόκιά τους, εάν ανήκετε στους πλέον συντηρητικούς καταθέτες, καλό θα ήταν να κλειδώσετε την απόδοσή σας για έως και 12 μήνες, ώστε να εξασφαλίσετε το εισόδημα του 2020 από τα χρήματά σας.

Βρείτε τώρα την καλύτερη προθεσμιακή κατάθεση