A- A+
Αλλάζουν τα πάντα στις καταθέσεις το 2020 - Προς μηδενισμό όλα τα επιτόκια - Οι εναλλακτικές

Στο μηδέν θα υποχωρήσουν τα επιτόκια στους κλασικούς καταθετικούς λογαριασμούς το 2020, καθώς οι τράπεζες προγραμματίζουν νέες περικοπές από τις αρχές του 2020.

Οι περικοπές των αποδόσεων που καταγράφηκαν το Δεκέμβριο δε θα είναι οι τελευταίες.

Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank έχουν γνωστοποιήσει μειώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα Ταμιευτηρίου και σε τρεχούμενους λογαριασμούς στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς, ενώ και η Εθνική Τράπεα αναμένεται να ακολουθήσει.

Η μεγάλη «σφαγή» ωστόσο θα γίνει στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία σε λίγους μήνες στην καλύτερη περίπτωση θα φθάνουν το 0,20% στους μεγάλους ομίλους και αυτό για μικρά ποσά.

Επιπλέον, σύντομα θα σταματήσει η διάθεση προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, μέσω των οποίων οι καταθέτες μπορούσαν έως σήμερα να πετύχουν απόδοση μέχρι και 10%, υπό προϋποθέσεις.

Οι εναλλακτικές επιλογές

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες που για χρόνια είχαν συνηθήσει στην είσπραξη εισοδήματος από τους καταθετικούς λογαριασμούς, καλούνται να αναζητήσουν άλλα μέσα για την επίτευξη θετικών αποδόσεων.

Τα προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις είναι τα εξής:

1) Αμοιβαία κεφάλαια

2) Προγράμματα τακτικών καταβολών σε αμοιβαία κεφάλαια

3) Συνδυασμός προθεσμιακών καταθέσεων με αμοιβαία κεφάλαια

4) Τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα μακροχρόνιας αποταμίευσης

5) Επενδυτικά προϊόντα με εγγυημένο ένα ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου, πχ. 95%

Σε κάθε περίπτωση, από το 2020 η επίτευξη μίας θετικής απόδοσης θα προϋποθέτει ανάληψη ρίσκου ή δέσμευση αποταμίευσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.