A- A+
Ασφαλές καταφύγιο οι καταθέσεις κόντρα στην πτώση των αγορών - Τα επιτόκια

Αντιστροφή της τάσης φυγής καταθέσεων σε επενδυτικά προϊόντα προβλέπουν οι τράπεζες, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έχει χτυπήσει μετοχές και ομόλογα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει πλέον απώλειες της τάξης του 25%, ενώ σημανική πτώση σημειώνουν και τα εγχώρια κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% από τα χαμηλά τους.

Οι επιπτώσεις από την υποχώρηση των τιμών είναι ήδη εμφανείς στα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρουν οι ελληνικές ΑΕΔΑΚ. Δείτε εδώ περισσότερα

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα ανακοπεί το κύμα φυγής από τις κλασικές καταθέσεις προς εναλλακτικά επενδυτικά προγράμματα που ενέχουν ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο.

Κι αυτό παρά τη σημαντική πτώση των αποδόσεών τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, στην παρούσα φάση η προστασία του κεφαλαίου για την πλειονότητα των νοικοκυριών αποτελεί προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποδόσεις που μπορεί να φτάνουν έως και το 0,30%, αποτελούν ευκαιρία στο σημερινό περιβάλλον αστάθειας και αυξημένου κινδύνου για τις οικονομίες.

Τα επιτόκια ανά προϊόν

Παρά την υποχώρησή τους τα επιτόκια των καταθετικών προϊόντων στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Έτσι, οι καταθέτες εκτός της απόλυτης προστασίας στο κεφάλαιό τους, μπορούν να πετύχουν τις ακόλουθες αποδόσεις:

1) Προθεσμιακές καταθέσεις

Για διάρκεια έως και 1 έτος στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, οι αποδόσεις φτάνουν έως και το 0,25%. Δηλαδή μετά από φόρους ανέρχονται έως και 0,21%.

Ωστόσο, με τους λογαριασμούς προθεσμίας που είναι συνδεδεμένοι με προγράμματα επιβράβευσης καρτών, το καθαρό κέρδος μέσω των δωρεάν αγορών που εξασφαλίζει ο καταθέτης, μπορεί να φτάσει έως και το 0,27%.

Μάλιστα, για μικρότερες διάρκειες, πχ. 6 μηνών, το ετησιοποιημένο μετά από φόρους συνολικό καθαρό κέρδος, μαζί δηλαδή με το όφελος από το πρόγραμμα επιβράβευσης, μπορεί να διπλασιαστεί, φτάνοντας ακόμη και το 0,53%.


2) Αποταμιευτικά προγράμματα

Και σε αυτήν την κατηγορία καταθέσεων τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει.

Μπορούν να εξασφαλίσουν ωστόσο μία θετική απόδοση για μικρά πορτοφόλια, που έχουν τη δυνατότητα να βάζουν έστω και ένα μικρό ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην άκρη.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να εξασφαλίσουν επιτόκια έως και 0,60% μέσω τακτικών καταβολών που ξεκινούν από τα 20 ευρώ.

Περιορισμοί μπορεί να υπάρχουν στις αναλήψεις σε ορισμένα προγράμματα.


3) Λογαριασμοί Ταμιευτηρίου - τρεχούμενοι

Μπορεί τα επιτόκια των προϊόντων της κατηγορίας να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, υπάρχουν ωστόσο προσφορές που μπορούν να εξασφαλίσουν αποδόσεις έως 0,20%.

Ακόμη και για μικρά ποσά της τάξης των 3.000 ή 5.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναλήψεις.