A- A+
Έως 45% ζητούν πλέον στην αντιπαροχή οικοπεδούχοι στις καλές περιοχές

Σημαντική ανάκαμψη έχουν καταγραφεί καταγράφει εντός του 2021 στα ζητούμενα ποσοστά αντιπαροχής από τους οικοπεδούχους στις καλές περιοχές της Αττικής.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι και το τέλος του 2022, αλλά και η δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης των οικοπεδούχων για να κατασκευάσουν μόνοι τους μία οικοδομή.

Οι περιοχές που επιστρέφουν

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η αντιπαροχή επανέρχεται σε περιοχές που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και η δυνατότητα να πουληθούν ακίνητα από τα σχέδια.

Ειδικά στο παραλιακό μέτωπο (Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό κλπ) και σταν βόρεια προάστιμα (Χολαργό, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Κηφισιά κλπ), το ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών έχει καταγράψει σημαντική άνοδο.

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει τα ποσοστά της αντιπαροχής. Ακολουθούν μερικά χαρακτηρστικά παραδείγματα:

ADVERTISEMENT

Μάχη οικοπεδών - κατασκευαστών

Μπορεί οι οικοπεδούχοι να ζητούν αυτά τα ποσοστά, δεν σημαίνει όμως ότι γίνονται συμφωνίες σε αυτά.

Σύμφωνα με το E-Real Estates, το σύνολο των κατασκευαστών στις περιοχές αυτές δεν αποδέχονται ποσοστά άνω του 40%.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικός παράγοντας καθορισμού του ποσοστού αντιπαροχής και των τιμών πώλησης των οικοπέδων είναι η νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντική αύξηση του κόστους ακόμη και άνω του 20%  για την κατασκευή μίας οικοδομής, δεδομένου ότι η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι τα νέα κτήρια πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομα. 

Αν το κόστος αυτό δεν περάσει στον αγοραστή του διαμερίσματος, τότε σίγουρα θα πιέσει τις τιμές πώλησης των οικοπέδων και ταυτόχρονα τα ποσοστά αντιπαροχής.

ADVERTISEMENT

Οι τιμές των οικοπέδων

Εκτός από τα αυξημένα ποσοστά αντιπαροχής, ανοδικά κινούνται και οι ζητούμενες τιμές πώλησης των οικοπέδων στις «καλές» περιοχής της Πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον κ. Θ. Μπάκα, πρόεδρο του E-Real Estates, «κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε περιοχές του νομού Αττικής (Περιστέρι, Παγκράτι, Πετρούπολη, Γαλάτσι, Γέρακα, Μαρούσι κ.λπ.), έχει καταγράψει ήδη σημαντικές πωλήσεις».

Συγκεκριμένα, έχει στο δυναμικό της 26 πολυκατοικίες νεόδμητων διαμερισμάτων εντός 2-3 ετών, εκ των οποίων το 43% είναι ήδη πουλημένα.

Αναλυτικότερα, οι τιμές των οικοπέδων που ζητούνται σε διάφορες περιοχές της Αττικής είναι οι εξής: