A- A+
Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κάτω από το 2% βάση της ενεργειακής κλάσης του ακινήτου

Σημαντική έκπτωση στο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων προσφέρουν οι τράπεζες εάν το ακίνητο που χρηματοδοτείται είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Ο λόγος γίνεται για προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου ή σταθερού και στη συνέχεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.

Κι αυτό διότι στο κυμαινόμενο επιτόκιο εφαρμόζονται εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 0,80%, με αποτέλεσμα να υποχωρεί ακόμη και κάτω από τα επίπεδα του 2%.




Πότε συμφέρουν

Με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό να σας συμφέρει ακόμη και η επιλογή κυμαινόμενου επιτοκίου εξ΄ αρχής, καθώς μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα των σταθερών επιτοκίων.

Για παράδειγμα, αν μπορείτε να πετύχετε κυμαινόμενο επιτόκιο 2,2% και το σταθερό για 10 έτη ανέρχεται σε 3%, το δίλημμα είναι μεγάλο.

Κι αυτό διότι για να φτάσει το κυμαινόμενο επιτόκιο στα επίπεδα του σταθερού, θα πρέπει τα ευρωπαϊκά επιτόκια να αυξηθούν κατά 0,80%.

Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο, εκτιμάται πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2027.

Άρα έως τότε με μεγάλη πιθανότητα θα κερδίσετε σημαντικά ποσά σε τόκους. Σημειώνεται δε πως οι τόκοι στα πρώτα χρόνια του δανείου είναι σημαντικά χαμηλότεροι, άρα το κέρδος σας είναι μεγάλο.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις ενεργές προσφορές, χρησιμοποιώντας το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline

Οι ενεργές προσφορές

Οι τράπεζες σήμερα προσφέρουν έκπτωση στα ακόλουθα προγράμματα:

  • Alpha Bank

Προσφέρει το στεγαστικό πρόγραμμα «'Ενεργειακό Σπίτι».

Επιλέγετε το επιτόκιο του δανείου μεταξύ σταθερού για 5, 10, 15, 20, 25 ή 30 έτη και κυμαινόμενου με βάση του επιτοκίου Euribor τριών μηνών πλέον σταθερού περιθωρίου 3,50%, το οποίο μπορεί να πέσει με την έκπτωση στο 3,10%.

Κι αυτό διότι ανάλογα με την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου παρέχεται έκπτωση επί του περιθωρίου κυμαινομένου επιτοκίου, ως ακολούθως:

  • Β+: -0,20%
  • Α-: 0,30%
  • Α+: -0,40%

  • Εθνική Τράπεζα

Προσφέρει το προϊόν «ESTIA ΠΡΑΣΙΝΗ» με κυμαινόμενο επιτόκιο Εuribor 3 μηνών + σταθερό περιθώριο από 2,38%, μετά την εφαρμογή της έκπτωσης, βάση της ενεργειακής κατηγορίας του χρηματοδοτούμενου ακινήτου.

Η μείωση του περιθωρίου του επιτοκίου κυμαίνεται από 0,20 εκατοστιαίες μονάδες (0,20%) και μπορεί να φτάσει έως 0,80 εκατοστιαίες μονάδες 0,80%.



  • Τράπεζα Πειραιως

Προσφέρει το Green Στεγαστικό Δάνειο με συνδυασμό σταθερού και κυμαινόμενου επιτόκιο ή κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου με βάση το Euribor μηνός πλέον περιθωρίου.

Αν το ακίνητο που χρηματοδοτείται ανήκει στις κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης: Α+, ,Α και Β+, παρέχεται έκπτωση 0,15% στο περιθώριο κατά τη διάρκεια της περιόδου κυμαινομένου επιτοκίου.

Έτσι, το spread μπορεί να πέσει ακόμη και στο 2,10% και το τελικό επιτόκιο διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 1,60%.


  • Attica Bank

Προσφέρει το στεγαστικό δάνειο «Attica my home», τα κυμαινόμενα επιτόκια του οποίου μειώνονται έως 40 μονάδες βάσης (-0,40%) ανάλογα με την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Β ή Β+ το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται κατά 30 μονάδες έως και το 2,65% και στην Α και Α+ κατά 40 μονάδες έως και το 2,55%.