A- A+
Νέα αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά - 8 στα 10 δάνεια με σταθερό επιτόκιο

Άνοδο για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο παρουσίασε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, στο β΄ τρίμηνο του 2021 η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για τα καταναλωτικά αυξήθηκε ως ένα βαθμό σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι ώθηση στις νέες αιτήσεις έδωσε η βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Εξάλλου, η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για αναμενόμενο αποτέλεσμα, με δεδομένο πως πλέον απαιτείται προέγκριση πριν το τελικό αίτημα χορήγησης, και ως εκ τούτου όσοι ενδιαφερόμενοι φτάνουν στο τελευταίο βήμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρουν έγκριση.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς


Οι επόμενοι μήνες

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι και στο τρέχον τρίμηνο, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2021, η ζήτηση των καταναλωτικών δανείων αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό, ενώ των στεγαστικών αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Από την άλλη κατά το β΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Τέλος, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2021.

Τα επιτόκια που προτιμούν

Το 2021 πρώτα στις προτιμήσεις των δανειοληπτών με διαφορά, είναι τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου και μάλιστα για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι το 80% των νέων εκταμιεύσεων γίνεται με σταθερό επιτόκιο 10 ετών και άνω και από αυτά η συντρηπτική πλειοψηφία αφορά προγράμματα σταθερής δόσης για όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς πλέον τα επιτόκια στα συγκεκριμένα προγράμματα κινούνται γύρω από τη ζώνη του 3%, σχεδόν στα επίπεδα των κυμαινόμενων επιτοκίων.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα τελευταία δεν μπορούν να μειωθούν άλλο, είναι πιο συμφέρουσα η επιλογή ενός σταθερού επιτοκίου.

Εκτός κι αν το spread που σας δίνει η τράπεζα είναι κοντά στο 2%. Τότε υπάρχει σαφές δίλημμα, δεδομένου ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το 0% για τουλάχιστον 5 έτη ακόμη.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς