A- A+
Κερδίστε 1.000 ευρώ το χρόνο φεύγοντας από το ενοίκιο και αγοράζοντας σπίτι

Η σημερινή κατάσταση στις ενοικιάσεις κατοικιών, τα χαμηλότερα τιμήματα για κατοικίες, σε σχέση με τη δίκαιη τιμή τους και το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, δημιουργούν ευκαιρίες στην κτηματαγορά.

Στο πλαίσιο αυτό η απάντηση στο δίλημμα στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο με τα σημερινά δεδομένα είναι συγκεκριμένη. Αγορά κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση.

Και μάλιστα με πολύ χαμηλά επιτόκια, σταθερά ή κυμαινόμενα, καθώς το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη παραμένει σε αρνητικά επίπεδα.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια


Γιατί συμφέρει το δάνειο

Η πληρωμή ενοικίου κάθε μήνα αν και προσφέρει στέγαση, δεν επιστρέφει τίποτα από πλευράς επένδυσης.

Στον αντίποδα, στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας, είτε με ίδιους πόρους, είτε με λήψη στεγαστικού δανείου, το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία που παρέχει τεκμαρτό εισόδημα αν ιδιοκατοικείται.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα κέρδους σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης, καθώς παρόλο που οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προέρχονται από μεγάλη πτώση στα πρώτα χρόνια της κρίσης.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Έστω μία κατοικία εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ, που ενοικιάζεται για 450 ευρώ το μήνα, ή 5.400 ευρώ ετησίως.

Αν κάποιος την αγοράσει θα του κοστίσει:

- 100.000 ευρώ +

- 6,000 τα διάφορα έξοδα (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κλπ)

Σύνολο δηλαδή 106.000 ευρώ.

Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης, που ανέρχεται σε 400 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Αγορά με στεγαστικό δάνειο

Στην περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου, ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκειας 30 ετών, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 340 ευρώ ή 4.080 ευρώ ετησίως.

Δηλαδή μόνο από τη διαφορά ενοικίου - δόσης, ο δανειολήπτης πληρώνει αυτόματα 24% λιγότερα χρήματα κάθε μήνα ή 110 ευρώ.

Το χρόνο δηλαδή κερδίζει 1.320 ευρώ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθεί ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ, περί τα 77 ευρώ το μήνα, το τελικό όφελος αγίζει σε ετήσια βάση τα 1.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πάντως ότι για την αγορά του ακινήτου, ο δανειολήπτης του παραδείγματος θα πρέπει καταβάλλει ως ιδία συμμετοχή 20.000 ευρώ (20% του τιμήματος αγοράς)