A- A+
Ποιες προθεσμιακές; Στο 3,65% η απόδοση των νέων 6μηνων εντόκων γραμματίων

Ανοδικά κινήθηκε η απόδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που δημοπρατήθηκαν την Τετάρτη και θα είναι διαθέσιμα από την Πέμπτη στους αποταμιευτές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε σε 3,65% από 3,5% στην αμέσως προηγούμενη έκδοση τίτλων αυτής της διάρκειας, πριν από περίπου ένα μήνα.

Πώς διατίθενται

Από την Πέμπτη 29 Ιουνίου τα νέα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους αποταμιευτές μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Η απόδοση που μπορούν να πετύχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα εξαρτάται από την τιμή στην οποία θα αγοράσουν τους τίτλους.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι χαμηλότερη της αρχικής (3,65%) λόγω των προμηθειών και των εξόδων για την πραγματοποίηση της συναλλαγής, που συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 10 - 30 μονάδων βάσης.

Δηλαδή, το ετησιοποιημένο όφελος για τον επενδυτή θα διαμορφωθεί γύρω από τη ζώνη του 3,5%, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων, τα επιτόκια των οποίων παραμένουν εδώ και μήνες κολλημένα στους συστημικούς ομίλους.

ADVERTISEMENT

Διαθέσιμοι και άλλοι τίτλοι

Σημειώνεται ότι πέραν των νέων τίτλων που εκδόθηκαν την Τετάρτη, οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν και σε έντοκα γραμμάτια που δημοπρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ακόμη δεν έχουν λήξει.

Οι τελευταίες τιμές, στις οποίες έγιναν συναλλαγές, είναι οι εξής:

- Τίτλος 12 εβδομάδων λήξης 4/8/2023: 99,658

- Τίτλος 26 εβδομάδων λήξης 1/12/2023: 98,529

- Τίτλος 52 εβδομάδων λήξης 7/6/2024: 96,78

Οι αποταμιευτές αποκτούν τους τίτλους στις τρέχουσες τιμές και στη λήξη παίρνουν πίσω 100.

Για παράδειγμα, αν η τοποθέτηση γίνει στο έντοκο γραμμάτιο 52 εβδομάδων που βρίσκεται σε κυκλοφορία  στην τιμή του 96,8, στις 7 Ιουνίου της επόμενης χρονιάς ο επενδυτής θα πάρει πίσω 100 ανά τίτλο.

Δηλαδή το συνολικό του κέρδος θα διαμορφωθεί σε 3,2%, καθώς θα επενδύσει πχ. 96.800 ευρώ και στη λήξη θα λάβει 100.000 ευρώ.

Σε ετήσια βάση η απόδοση είναι μεγαλύτερη, καθώς το διάστημα της επένδυσης είναι περίπου 11 μήνες.

ADVERTISEMENT

Τα πλεονεκτήματα

Τα έντοκα γραμμάτια συμφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, έχουν πολύ πιο υψηλά επιτόκια από τις προθεσμιακές καταθέσεις

- Δεύτερον, οι τόκοι δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις για τις οποίες ισχύει συντελεστής 15%

- Τρίτον, οι αποδόσεις είναι οι ίδιες ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και από τα 1.000 ευρώ

- Τέταρτον, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησης των τίτλων μέσω της δευτερογενούς αγοράς, στις τρέχουσες τιμές, οι οποίες εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Με δεδομένο όμως ότι οι τιμές των εντόκων γραμματίων όσο πλησιάζουν στη λήξη τους αυξάνονται, η πώλησή τους μπορεί να γίνει με κέρδος.