A- A+
Έρχονται νέα 6μηνα έντοκα γραμμάτια - Ευκαιρία για απόδοση της τάξης του 3,5%

Στην έκδοση νέων εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας προχωρά την ερχόμενη εβδομάδα το Δημόσιο, δίνοντας την ευκαιρία στους αποταμιευτές για κλείδωμα μία υψηλής απόδοσης.

Ειδικότερα, η δημοπρασία των νέων τίτλων 26 εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Πόσο κερδίζετε

Δηλαδή τις πρώτες ημέρες μετά τη διάθεση των εντόκων γραμματίων το ετησιοποιημένο όφελος όσων τα απέκτησαν μέσω της δευτερογενούς αγοράς διαμορφώθηκε γύρω από τα επίπεδα του 3,3% - 3,4%.

Η διαφορά προέρχεται από τις προμήθειες που εισπράτονται για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Δεδομένης της τελευταίας αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, είναι πιθανό η απόδοση στην επικείμενη έκδοση να διαμορφωθεί σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό συνέβη και με τους τελευταίους 12μηνους τίτλους που εξέδωσε το δημόσιο στις αρχές Ιουνίου, όπου η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε σε 3,84% από 3,75% το Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση η απόδοση των νέων εντόκων γραμματίων θα είναι καλύτερη των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου οι αποταμιευτές θα μπορούν να αποκτήσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών.

ADVERTISEMENT

Τα πλεονεκτήματα

Τα έντοκα γραμμάτια συμφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, έχουν πολύ πιο υψηλά επιτόκια από τις προθεσμιακές καταθέσεις

- Δεύτερον, οι τόκοι δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις για τις οποίες ισχύει συντελεστής 15%

- Τρίτον, οι αποδόσεις είναι οι ίδιες ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ

Στον αντίποδα, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι τόκοι καταβάλλονται ουσιαστικά στη λήξη, ενώ με τις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις ο αποταμιευτής εξασφαλίζει ένα τακτικό εισόδημα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησής τους, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο καταγραφής υποαξιών.

Στον αντίποδα, στις προθεσμιακές καταθέσεις με τακτική καταβολή των τόκων, την ημέρα της πληρωμής τους από την τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα ανέξοδης ανάληψης των χρημάτων στα περισσότερα προγράμματα.