A- A+
Νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μ.β. - Τι σημαίνει για καταθέσεις και δάνεια στην Ελλάδα

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη, εξέλιξη με επιδράσεις στην εγχώρια αγορά χρήματος.

Πλέον το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, από το οποίο εξαρτάται κατά κύριο λόγο η πορεία των διατραπεζικών δεικτών euribor, διαμορφώνεται στο 3,50%.

Αυτή η αναπροσαρμογή αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στην Ελλάδα, ενώ μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα αντιδράσουν οι τράπεζες στο μέτωπο των καταθέσεων.

Οι εκτιμήσεις ανά προϊόν

Αναλυτικότερα, το κόστος χρήματος στην Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί ως εξής:

- Στεγαστικά δάνεια

Για όσους θέλουν να λάβουν σήμερα νέο στεγαστικό δάνειο, οι τράπεζες δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σταθερά επιτόκια δεν θα αυξηθούν.

Από την άλλη, στα προγράμματα με κυμαινόμενα επιτόκια το κόστος θα αυξηθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται οι τράπεζες να συμπιέσουν τα spreads για να τα διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Στον αντίποδα, στις υφιστάμενες χορηγήσεις, στα ενήμερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που είχαν χορηγηθεί έως και το τέλος του 2022, υπάρχει προστασία από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων της ΕΚΤ και των euribor για ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των δόσεων λαμβάνεται πλέον υπόψιν ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, όπως ήταν διαμορφωμένος στις 31/3 και θα αφαιρούνται 20 μονάδες βάσης περίπου.

Δηλαδή, το μέγιστο ύψος των σχετικών δεικτών θα φτάνει κατά τη διάρκεια της δράσης στα ακόλουθα επίπεδα:

Στα παραπάνω τελικά επιτόκια θα προστίθενται το περιθώριο (spread) που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η δόση.

Για παράδειγμα εάν ένα δάνειο είναι συνδεδεμένο με το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου 2,50%, το τελικό επιτόκιο θα διαμορφώνεται για τους επόμενους 12 μήνες σε 5,35%.

ADVERTISEMENT

- Καταναλωτικά δάνεια

Αυτά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Πρώτον, σε όσα τα επιτόκια είναι διοικητικώς καθοριζόμενα από τις τράπεζες και ως εκ τούτου δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποιον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.

Οι παρεμβάσεις των τραπεζών εώς σήμερα σε αυτό το μέτωπο ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων και δεν αναμένονται θεαματικές μεταβολές τους επόμενους μήνες.

Δεύτερον, σε όσα, κυρίως ενυπόθηκα, το κόστος είναι συνδεδεμένο με κάποιον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.

Σε αυτές τις χορηγήσεις οι δανειολήπτες θα δουν αύξηση των δόσεών τους από τον ερχόμενο μήνα, καθώς αναμένεται ενίσχυση των επιτοκίων euribor, λόγω της τελευταίας απόφασης της ΕΚΤ.

ADVERTISEMENT

- Επαγγελματικά / επιχειρηματικά δάνεια

Επιβαρύνσεις θα δουν στις δόσεις τους και τα περισσότερα δάνεια από τους τομείς της επαγγελματικής και επιχειρηματικής πίστης.

Κι αυτό διότι η πλειονότητά τους είναι συνδεδεμένη με τους δείκτες euribor, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα.

- Καταθέσεις

Στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, δηλαδή σε Ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς, δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων, παρά την απόφαση της ΕΚΤ.

Στους λογαριασμούς προθεσμίας ωστόσο, αργά ή γρήγορα, οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις αποδόσεις, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο, με ελάχιστες εξαιρέσεις τα επιτόκια παραμένουν σταθερά.

Με δεδομένο ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ έχει αυξηθεί έκτοτε κατά 100 μονάδες βάσης (1%), είναι λογικό να υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, εντός του Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν στην επιστροφή ρευστότητας που έχουν λάβει από την ΕΚΤ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και αυτό θα επιβαρύνει τους σχετικούς δείκτες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσουν να αναπληρώσουν τη μείωση αυτή από τους καταθέτες, προσελκύοντάς τους με καλύτερη ανταμοιβή στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.