A- A+
Στεγαστικά: Με μέσο επιτόκιο 3,15% σταθερό για 5 έως 10 χρόνια οι εκταμιεύσεις το 2021

Με πολύ χαμηλό σταθερό επιτόκιο δόθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 νέα στεγαστικά δάνεια, με τους ενδιαφερόμενους να εκμεταλλεύονται τις πολύ καλές προσφορές των τραπεζών.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν την ελκυστικότητα των προγραμμάτων σταθερού επιτοκίου, που βρίσκονται πλέον ψηλά στις προτιμήσεις των δανειοληπτών.

Τα επιτόκια

Συγκεκριμένα, τα δάνεια του α΄ τριμήνου του 2021 χορηγήθηκαν με μέσο σταθερό επιτόκιο διάρκειας 5 ή 10 ετών ύψους 3,15%:

  • Ιανουάριος: 3,14%
  • Φεβρουάριος: 3,18%
  • Μάρτιος 3,14%.

ADVERTISEMENT

Γιατί συμφέρουν

Η αλήθεια είναι ότι τα σταθερά επιτόκια συμφέρουν σε σχέση με τα κυμαινόμενα, καθώς κινούνται πάνω - κάτω στο ίδιο ύψος.

Έτσι, ο δανειολήπτης κλειδώνει τη δόση του σε χαμηλά επίπεδα και δεν ανησυχεί για την πορεία των επιτοκίων. Με το θέμα θα ξανασχοληθεί όταν λήξει η περίοδος του σταθερού επιτοκίου.

Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα κλειδώματος της δόσης ακόμη και για τη συνολική διάρκεια του δανείου, δηλαδή ακόμη και για 30 χρόνια.

Για παράδειγμα, για δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ, τα επιτόκια και οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: