A- A+
Ζεσταίνεται η μηχανή των στεγαστικών δανείων - Ζήτηση και εκταμιεύσεις

Ανεβάζει στροφές η αγορά των στεγαστικών δανείων, κόντρα στην πανδημία, με τη ζήτηση από ενδιαφερόμενους για αγορά κατοικίας να αυξάνεται, παρά την κρίση.

Ειδική αναφορά στο θέμα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση του Διοικητή για το έτος 2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων, για τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες ανέφεραν ως επί το πλείστον αύξηση της ζήτησης


Διαβάστε:  Στεγαστικά: Σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου επιλέγει 1 στους 3


Τι δείχνουν τα νούμερα

Ειδικότερα, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων προσέγγισαν το 2020 τα 690 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδος της τάξης του 10% σε σχέση με το 2019.

Η μηνιαία ακαθάριστη ροή δανείων για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στα 57 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι μηνιαίες ακαθάριστες ροές των των στεγαστικών εμφάνισαν ήπια ανάκαμψη, κατά πάσα πιθανότητα, λόγω του δεύτερου lockdown.

ADVERTISEMENT

Οι λόγοι της ανόδου

Συγκεκριμένα, με εξαίρεση τις απαντήσεις των τραπεζών σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης δανείων εκ μέρους των νοικοκυριών το β΄ τρίμηνο, υπήρξε καταγραφή παλαιότερων ιστορικά υψηλών επιπέδων αύξησης για το γ΄ τρίμηνο.

Η άνοδος αυτή όμως μετριάστηκε το δ΄ τρίμηνο (στεγαστικά και καταναλωτικά: 50%).

Οι παράγοντες των οποίων η εξέλιξη επηρέασε ευνοϊκά τη ζήτηση στεγαστικών δανείων
είναι κυρίως οι εξής:

  • Προοπτικές της αγοράς κατοικιών
  • Σε μικρότερο βαθμό η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το γενικό επίπεδο των επιτοκίων.

ADVERTISEMENT

Τα πιστοληπτικά κριτήρια

Από την πλευρά της προσφοράς, όσον αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, οι τράπεζες δεν ανέφεραν μεταβολές στους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης πιστώσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων από ενδιαφερόμενους, να παραμείνει αμετάβλητο για τα στεγαστικά δάνεια.

Σημειώνεται πως αντίστοιχα για τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια το ποσοστό παρουσίασε αυξητικές τάσεις στο γ΄ τρίμηνο 2020.