A- A+
Ρεκόρ 10ετίας στην αγορά των στεγαστικών δανείων το Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο η μηνιαία πτώση των υπολοίπων στη στεγαστική πίστη, λόγω της αύξησης των εκταμιεύσεων.

Ο λόγος γίνεται για τη διαφορά μεταξύ των νέων δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες και των αποπληρωμών παλαιότερων στεγαστικών δανείων από τα νοικοκυριά.

Το συγκεκριμένο μέγεθος κινείται μόνιμα σε αρνητικό έδαφος από το Μάρτιο του 2010. Δηλαδή έκτοτε σε κανένα μήνα οι νέες χορηγήσεις δεν έχουν ξεπεράσει τις αποπληρωμές.

Τι έγινε στο τέλος του 2022

Το Δεκέμβριο η μηνιαία καθαρά ροή χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στα -43 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μηνιαία υποχώρηση που καταγράφεται από τον Δεκέμβριο του 2012.

Είναι δε αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου των νέων εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων, που το συγκεκριμένο μήνα ανήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίπεδα των 170 εκατ. ευρώ.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πληροφορία από τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες η Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρόκειται για τον πιο παραγωγικό μήνα από το Μάιο του 2014.

ADVERTISEMENT

Πού έχουν πάει τα επιτόκια

Σημειώνεται πάντως πως η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια έχει υποχωρήσει ελαφρώς από τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των επιτοκίων τους.

Αυτό όμως δεν έχει φανεί ακόμη στις νέες εκταμιεύσεις, καθώς συνήθως μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μερικών μηνών μεταξύ μίας αίτησης και της τελικής χορήγησης.

Άρα η πτώση που καταγράφεται σήμερα στις αιτήσεις θα φανεί αργότερα μέσα στο 2023.

Το θετικό για τους δανειολήπτες είναι ότι υπάρχουν στην αγορά προγράμματα με σταθερά επιτόκια διάρκειας έως και 10 έτη, χαμηλότερα του 4%.

Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι για στεγαστικό δάνειο μπορούν να κλειδώσουν τη δόση τους για τα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα επιτόκια του ευρώ αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ακολούθως, θα επιστρέψουν στο κυμαινόμενο επιτόκιο όταν το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη αναμένεται πως θα έχει υποχωρήσει αισθητά, σε σύγκριση με τα υψηλά που θα πιάσει εφέτος.